Topp 5: Lyxigt & lätt med äpple!
Hösten är här, så frossa i äpplen nu! I maten till frukost och i nyttiga snacks. Men kom ihåg att äta dem med skal, det är där alla nyttiga ämnen gömmer sig!
Av Sofia Fernberg
Publicerad 2 oktober 2017
Njut äpplena med skal!
Äpplen är kaIorisnåla och ger, precis som de flesta andra frukter och grönsaker låga Points. I skalet finns gott om kalium och antioxidanter som c-vitamin och flavonoider. Flavonoider kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Dessutom ökar de effekten av c-vitamin.
Topp 5 med äpple!
- Kaneldoppade äppelklyftor. Gör precis som det låter: Doppa äppelklyftor i kanel och njut!
- Äppelcrostini. Skiva hela äpplen tunt. Bred ut på fat och strö över blandade rostade frön, t ex solros, pumpa och sesam. Njut som plocksnacks före eller efter maten!
- Strössla på sallader. Höstens smakrika äpplen är goda till allt! Ta för vana att tärna ett äpple när du lagar mat. Strö det över salladen eller ovanpå grytan eller köttfärssåsen.
- Lättsockrat äppelmos - gott i gröten, smoothien eller till söndagssteken. Kärna ur äpplen och dela i mindre bitar (behåll skalet). Lägg i kastrull med en bottenskyla vatten. Låt sjuda 15 min under lock, eller tills äpplena mjuknat. Mosa med potatisstöt. Smaka. Sockra ytterst lite om du tycker att det behövs. Fördela i mindre frysförpackningar. Frys in och ta fram vid behov.
- Bakat äpple med kanel och russin. Ett supersnabbt och riktigt gott mellanmål. Lyxa till det med en klick kvarg om du vill servera det som dessert.