ViktVäktarna - Ugnsbakad lax med varm citronsås

Ugnsbakad lax med varm citronsås

6
Points®
Total tid
40 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
25 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En god och enkel laxmiddag brukar gå hem hos både stora och små!

Ingredienser

Potatis

800 g

Broccoli

1 stånd

Lax

500 g

Citronpeppar

2 krm

Citron

1 st

Fraiche 5%

2 dl

Fiskbuljongtärning

½ st

Mjölk 0,5%

1 dl

Margarin flytande 80%

1 tsk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Skala och koka potatis. Lägg i broccolibuketter mot slutet.
  3. Lägg lax i en ugnsfast form, krydda med citronpeppar. Sätt in i ugn 15-20 minuter.
  4. Skala citron med potatisskalare, endast det gula. Koka skalen i 3 minuter, häll bort vattnet och finhacka dem.
  5. Koka upp citronskal, fraiche och smula i buljongtärning. Smaka av med pressad citron. Spä ev. med en skvätt vatten.
  6. Häll av potatisvattnet och plocka upp broccolibuketterna. Mosa potatis tillsammans med mjölk och margarin till ett mos. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera lax med citronsås, potatismos och broccoli.

Anteckning

Det går också alldeles utmärkt att mosa ihop broccolin med potatisen!