ViktVäktarna - Vodkapasta

Vodkapasta

10
Points®
Total tid
15 min
Tillagningstid
15 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Vodka är ingen vardagshjälte i sig, låt oss vara tydliga på den punkten. Däremot hjälper en skvätt vodka i en tomatsås till att förhöja smakerna ganska ordentligt och denna, numera klassiska, rätt är kanske det tydligaste beviset på det. Så vill man ha en smakrik tomatsås på kortast möjliga tid, gör vodkan ändå något av en hjälteinsats.

Ingredienser

Pasta okokt (typ penne)

250 g, rigatoni

Vitlök

3 klyfta(or)

Olivolja

1 msk

Tomatpuré

1 dl

Vodka 40%

½ dl

Matlagningsbas 4% (typ Milda mat)

2½ dl

Chili flakes

1 tsk

Basilika

1 knippe(n)

Instruktioner

  1. Koka pasta enligt anvisning på förpackningen. Spara 2 dl av kokvattnet.
  2. Finhacka vitlök.
  3. Värm olja i en djup panna och fräs vitlöken under omrörning 1-2 minuter. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med ca 5 minuter. Häll på vodkan och låt den koka in helt.
  4. Blanda ner matlagningsbas, koka upp och blanda sedan ner den avrunna pastan. Spä med lite kokvatten tills du har en krämig konsistens.
  5. Smaka av med salt och chili flakes. Toppa med hackad basilika.

Anteckning

Denna rätt funkar som den är, men är också god att servera som tillbehör till exempelvis grillat kött, halloumi eller kyckling.