Birgitta, -40 kg

-Jag ville absolut inte ha någon insulinpump!
Publicerad 3 februari 2021

Birgitta har varit medlem i ViktVäktarna® sedan januari 2018. Från 2016 och ett par år framåt gick hon ner 30 kg på egen hand men därefter stod vågen stilla.

- Trots att jag fick diagnosen typ 1-diabetes redan 2005 så misskötte jag det. Jag åt kakor och godis så att blodsockret åkte bergochdalbana. När de till slut ville ge mig en insulinpump så sa jag stopp till mig själv och gick med i ViktVäktarna. Jag ville absolut inte ha någon insulinpump!

Det har gått över förväntan att följa programmet. Det finns enligt Birgitta en del som menar att det inte skulle vara okej att som typ 1-diabetiker vara med i ViktVäktarna.

- Jag är ett levande bevis på att ViktVäktarna fungerar även för typ 1-diabetiker! Det är i princip samma kostprogram som på en diabetesmottagning, med enda skillnaden att här får du hjälp en gång i veckan men till mottagningen går du en gång i halvåret. Invändningarna upplever jag handlar om att man som viktväktare drar ner på fett och använder mycket lightprodukter och sötningsmedel, att det inte skulle vara bra för oss med diabetes. Men i grunden är det ju tallriksmodellen som gäller och lagom mängd av allt - inklusive lightprodukter!

Man räknar med att cirka 500 000 personer har någon diabetessjukdom i Sverige idag. Av dessa har 50 000 typ 1-diabetes, alltså den form som Birgitta har. Hon tycker att det talas alldeles för lite om typ 1.

- Självklart ska man lyfta fram både typ 1 och typ 2, men det pratas nog oftare om typ 2-diabetes då det är fler som har det. Med typ 1-diabetes, där alla behandlas med insulin, får du ha mer koll på dina måltider och inte ha för långt mellan dem. Du måste ha koll på ditt blodsocker under dagen så det inte stiger eller sjunker för mycket. Även stress kan göra att blodsockret sjunker! Och det är lika viktigt med mat som att röra på sig regelbundet.

Birgitta har en knapp på armen som gör att hon kan kolla blodsockret med sin mobil.

- Det underlättar jättemycket, eftersom jag slipper sticka mig i fingret flera gånger om dagen.

Birgitta, nu & då

Hittat balansen med den Lila planen

Birgitta följer på den Lila planen. Det innebär att hon har något färre PersonligaPoints att röra sig med varje dag.

- Den passar mig allra bäst. Jag har provat de andra också, men eftersom jag inte tycker om ris och pasta så mycket så gjorde jag sällan av med mina dagliga SmartPoints. Ris och pasta kostar 4 SmartPoints per portion på den Blå planen men är gratis på den Lila om det är fullkorn. Och när man har många över så finns det såklart en risk att man överäter. Med den Lila planen kan jag testa mig fram på ett annat sätt och prova sådant jag inte har gillat tidigare.

Efter mycket laborerande med olika livsmedel och kolhydratkällor så tycker Birgitta att hon har hittat en bra balans.

- Jag lägger till exempel hellre mina SmartPoints på en mindre mängd potatis eller ugnsrostade grönsaker än på ris eller pasta. Det går inte att utesluta kolhydraterna helt för då blir det kaos med min diabetes.

När Birgitta började med sin viktminskning drog hon ner så mycket på fett att hon till slut utvecklade så kallad fettmage, helt enkelt en överkänslighet mot fett.

- Jag tål knappt något fett, det räcker med 2 tsk fett i en maträtt så får jag superont i magen. Det ställer ibland till det på restaurang när jag måste förklara för köket att de inte ens kan vända köttbiten i smör eller olja. Mejeriprodukter med högst 4% är vad jag klarar av. Men det går bättre och bättre för mig att hitta genvägar och specialprodukter. Ibland tar jag med mig mat när vi är bortbjudna. Det är helt okej, det är vad man gör det till.

Allt kommer falla på plats

De senaste åren beskriver Birgitta som “en lång men hälsosam resa”. Från att hon ständigt gömde sig i stora kläder, våndades inför flygresor om hon skulle få plats i flygplansstolen till att drygt 4 år senare och 40 kg lättare ser ljust på framtiden.

- Blodsockret är stabilt nu. Jag har 10 kg kvar till målvikt men det känns inte jobbigt. Det ska få ta tid. Och jag laborerar fortfarande med olika sätt att använda mina SmartPoints på bästa sätt. Jag tänker fortsätta som jag gör med främsta målet att må bra. Att inte känna panik inför flygstolen till exempel. Men jag fortsätter också jobba på att bli lite självsäker och inte gömma mig, utan ta lite mer plats. Jag tror att allt kommer falla på plats. En timme i taget!

Om modellbilderna:

-Jag sökte till en modellcasting i september 2020, blev uttagen och fotograferad. Nästa steg var att bli uttagen och fotograferad till deras julkatalog och stå modell för olika butikers kläder. Tyvärr gick jag inte vidare, men vilken utmaning för mig själv och att jag vågade!

FAKTA

Typ 1-diabetes

Vid typ 1-diabetes har kroppens egen insulinproduktion helt upphört. Alla personer med typ 1-diabetes behandlas med insulin som endast kan ges i form av injektioner. Idag har ca 50 000 människor i Sverige typ 1-diabetes.

Typ 2-diabetes

Ca 4% av befolkningen har typ 2-diabetes. Många har dessutom sjukdomen utan att veta om det. Risken att insjukna ökar ju äldre du blir. Man räknar med att bland dem som är över 75 år har minst 10% typ 2-diabetes. Sjukdomen blir allt vanligare inte bara i Sverige utan över hela världen.

Källa: Diabetsförbundet, diabetes.se

Relaterad artikel: Vad är bra mat vid diabetes?

Våra medlemskap

Vi ger dig verktygen du behöver för att skapa en hälsosam livsstil och nå dina mål.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.

* Information, produktnamn och innehållet i ViktVäktarnas program har uppdaterats sedan denna artikel publicerades.