Ätbeteenden som försvårar viktminskning

Många som kämpar med att gå ned i vikt fokuserar all sin energi på att skapa den perfekta kosthållningen.
Publicerad 9 november 2015

Många som kämpar med att gå ned i vikt fokuserar all sin energi på att skapa den perfekta kosthållningen. Samtidigt missar många att titta på vilka beteenden och psykologiska faktorer som påverkar ätvanorna och som kan sätta käppar i hjulet för viktminskningen. Här ser vi närmare på tre mycket vanliga beteenden som kanske hindra dig från att uppnå dina mål.

Mat som stillar känslor
De flesta av oss äter inte bara för att stilla hungern och tillfredsställa ett fysiskt behov. Mat frambringar positiva känslor som njutning och avslappning, och många äter för att finna tröst, stilla oro och lindra stress. Det kan ibland vara svårt att skilja på den här känslomässiga hungern och fysisk hunger. För att komma bort från ett känslobetonat ätande behöver man bli medveten om vad det är som triggar igång beteendet. Var uppmärksam på vilka känslor som leder till sötsug och varför. Stanna upp och observera känslorna innan du automatiskt försöker stilla dem med mat. 

Omedvetet ätande
Att äta okoncentrerat framför datorn eller tv:n resulterar ofta i att man äter för mycket. Försök vara närvarande i nuet och fokusera på måltiden utan andra distraktioner. Då är det lättare att känna av kroppens signaler och sluta äta när man är nöjd, inte proppmätt. Var också uppmärksam på omedvetet småätande. Det är lätt hänt att det slinker ned en näve nötter eller en bit choklad framför tv:n som man inte ens registrerar. Varje gång man stoppar något i munnen bör det vara ett medvetet val och ett överlagt beslut. 

Allt eller inget
Den vanliga allt-eller-inget-principen är både destruktiv och tråkig i längden. Råkar man falla för fikabrödet till kaffet ger man upp och tycker att man lika gärna kan ta ett till, och dessutom hoppa över träningen. Det blir en mental snöbollseffekt som bara leder till dåligt samvete. Var beredd på att du kommer misslyckas ibland och lär dig hantera nederlagen utan att ge upp. Ryck på axlarna och ta nya tag när det väl händer. 

Under semestern och vid årets alla högtider har vi benägenhet att helt och hållet anamma den här principen. Då släpper vi alla hämningar och ”belönar” oss själva genom att frossa i mat och alkohol. Visst ska man unna sig lite extra vid speciella tillfällen men det är fullt möjligt att njuta och samtidigt göra förståndiga val, utan att för den delen känna att man går miste om något. 

Lösningar
För att bli medveten om sina beteenden och vad som utlöser dem kan det vara bra att föra dagbok över vad, när och varför man äter. Anteckna ditt humör och dina känslor i samband med måltiderna, och även eventuella misslyckanden och hinder du stöter på. Granska sedan dagboken och försök hitta mönster i hur dina känslor och andra omständigheter i vardagen påverkar ätbeteendet. Äter du när du känner dig ensam, stressad eller rastlös? Småäter du utan att tänka på det när du står och lagar mat? Hur hanterar du motgångar och misslyckanden? Hitta dina svagheter och fundera ut en plan för hur du ska hantera liknande situationer i framtiden. Det kan vara något så enkelt som att sätta fram en skål grönsaker som du kan knapra på när du lagar mat, eller att ta en promenad och ringa en vän när du drabbas av oro och stress. Det är dock viktigt att samtidigt ta itu med orsaken till de negativa känslorna och inte bara angripa symptomen. 

Vanans makt är stor och det är inte enkelt att ändra sitt emotionella ätbeteende. Det handlar om djupt rotade vanor som formats under många år. Men med noggrann självrannsakan och en dos envishet är det fullt möjligt.