Ett hälsosamt liv

Vad innebär det att vara hälsosam? Att vara frisk? Smal? Stark? Lycklig? Alla har sin egen definition av ordet. Vad finns det för fördelar med ett hälsosamt liv och hur når man dit?
Publicerad 8 september 2016

Faktorer för god hälsa

Världshälsoorganisationens officiella definition av hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och inte endast frånvaro av sjukdom. Två av världens mest omfattande hälsostudier har definierat de fem viktigaste faktorerna för god hälsa (med undantag för genuppsättning). Dessa är: ett BMI under 25, att inte röka, regelbunden motion, ett moderat alkoholintag och goda kostvanor. Dessa studier visade att kroppsvikten var den mest betydelsefulla hälsofaktorn, tätt följt av rökning. Det innebär dock inte att alla som lever med övervikt är ohälsosamma och alla normalviktiga är hälsosamma. En hälsosam livsstil är viktigt för alla, såväl de som lever med övervikt som normalviktiga.

Fokusera på helheten

Det argumenteras fram och tillbaka om vikten av kolhydrater, fett och protein i rätt mängd och form. Är man alltför petig med detaljerna är det lätt hänt att man missar helheten. Det är inte enskilda näringsämnen som avgör hur hälsosamma vi är utan helheten av vad vi äter och vilken livsstil vi har. De absolut viktigaste stegen man kan ta är att äta mer grönsaker, äta lagom mycket och motionera. Och att inte röka givetvis. Att maten spelar en avgörande roll för hälsan är välkänt, men att fundera på om man bör välja lätt- eller mellanmjölk när man samtidigt inte motionerar är helt irrelevant. Zooma ut och fokusera på att få helheten rätt. Basera kosten på grönsaker, fullkorn, fisk, nyttiga fetter och magert protein och undvik snabba kolhydrater och onyttigt fett.

Friskare

Den största fördelen med en hälsosam livsstil är att det drastiskt ökar chanserna till ett långt och friskt liv. Risken för att drabbas av hälsoproblem som hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, stroke, diabetes, artrit och benskörhet påverkas i allra högsta grad av de val vi gör i vardagen. Att få i sig sina 500 gram frukt och grönsaker och att röra på sig varje dag innebär till exempel en avsevärt lägre risk att insjukna i någon form av livsstilsrelaterad sjukdom.

Gladare

Goda kost- och träningsvanor leder även till bättre mental hälsa. Man blir piggare, gladare, mer stresstålig och risken att drabbas av depression minskar. Långsamma kolhydrater och fibrer håller blodsockret och humöret stabilt hela dagen. Omega 3-fettsyror och D-vitamin minskar risken för nedstämdhet och trötthet. Regelbunden träning ger energi och frisätter endorfiner som gör oss lyckliga och tillfreds. Tillräckligt med vitaminer och mineraler kan påverka nivåerna av serotonin i hjärnan, en signalsubstans som i stor utsträckning kontrollerar vårt humör och vår sinnesstämning.

Normalviktig

De senaste åren har det kommit forskningsresultat som lyfter fram genernas inflytande och tonar ned viktens betydelse för hälsan. Och visst är det klokt att släppa en eventuell viktfixering. Man kan mycket väl leva med övervikt och samtidigt mer vältränad och frisk än många normalviktiga personer. Man bör dock inte bortse från det raka samband som finns mellan övervikt och en ökad risk att drabbas av i stort sett alla livsstilssjukdomar.

Skarpare

Mat och motion påverkar även hjärnan i allra högsta grad. En ohälsosam kost har visat sig kunna leda till låg produktivitet och sämre tankeskärpa. God kosthållning och tillräckligt med sömn och motion förbättrar många mentala funktioner och leder bland annat till bättre minne, koncentrationsförmåga, stresstålighet och självförtroende. Precis som en bil behöver hjärnan bränsle av hög kvalitet för att prestera på topp.