Ignorera den inre kritikern
Alla har vi mål som vi vill uppnå här i livet, både stora och små. De flesta har dessvärre också en stark inre kritiker som försöker övertyga oss om att det inte är lönt. Hur kan man lära sig hålla ögonen på målen och bortse från de destruktiva tankarna?
Av Clara Rausing
Publicerad 21 januari 2016
Förhållningssätt till självkritiken
Vad man än kämpar för att uppnå så kommer man förr eller senare stöta på hinder längs vägen. Kritiska familjemedlemmar och missunnsamma kollegor är ofta lättare att hantera än egna tvivel och negativa tankar. Den inre kritikern som kommer med hånfulla ord när vi minst behöver det kan lätt få oss att ifrågasätta våra mål och vår förmåga att uppnå dem. Det kan vara svårt och ta lång tid att bli av med självkritiska tankar, men med ett nytt förhållningssätt kan man lära sig att hålla fokus på sitt mål trots dem.
- Var uppmärksam på dina tankar – Tankar blir övertygelser, övertygelser blir handlingar, handlingar blir vanor och vanor blir till slut ens karaktär. Det är en näst intill omedveten process som kan ställa till det rejält. Intalar man sig själv att man inte är stark nog eller inte klarar av något blir det ganska snabbt en självuppfyllande profetia. Låter man dessa destruktiva tankar få för mycket makt kommer man förmodligen aldrig uppnå sina mål. Inse istället att tankar är något övergående som egentligen inte säger någonting om verkligheten.
- Behåll fokus – Det är sällan brist på viljestyrka och motivation som är problemet, utan snarare avsaknad av fokus. Att försöka uppnå tio saker samtidigt resulterar vanligen i att man misslyckas med alla. Då får den inre kritikern vatten på sin kvarn och det slutar ofta med att man ger upp. Gapa inte över för mycket utan fokusera istället helhjärtat på att göra en sak lite bättre varje dag. Behåller man fokus på ett långsiktigt mål åstadkommer man betydligt mer än om man hattar mellan olika impulser och ändrar riktning vid minsta motgång.
- Små steg varje dag – Nyckeln till att nå sina mål är att hela tiden sätta den ena foten framför den andra, hur litet steget än är. Det finns alltid en väg framåt och oavsett hur trött eller stressad man är kan man varje dag göra något för att närma sig sitt mål. Det är bra att sätta upp minimimål som måste uppnås varje dag. Det kan vara något så enkelt som att komma ut på en rask promenad under lunchen, äta en portion broccoli till middagen eller göra några styrkeövningar framför tv:n. Då har man i alla fall gjort något som för en närmare målet. Den generella ambitionsnivån bör givetvis ligga högre, men under särskilt svåra dagar är ett litet steg i rätt riktning betydligt bättre än ingenting.
- Mät framstegen – Strävar man efter ett stort, långsiktigt mål kan det dröja både månader och år innan man uppnår det. Därför är det viktigt att uppmärksamma och fira de små steg och delmål man uppnår längs vägen. Gå varje kväll igenom vad du gjort som varit bra under dagen och belöna dig själv lite extra när viktiga milstolpar uppnås.