Lagom är lagom
Vad är egentligen lagom? Inte för mycket, inte för lite, säger uppslagsverket. Och “lagom är bäst” är ett uttryck som sitter i ryggmärgen hos de flesta svenskar. Men hur vi får det att fungera i praktiken är inte alltid så lagom enkelt….
Av Sofia Fernberg
Publicerad 11 september 2017
Lagom har blivit ett trendigt ord ute i världen! Tillsammans med danskans “hygge” och finskans “sisu” har det svenska ordet “lagom” omnämnts i artiklar och böcker från diverse författare i USA och England bland annat.
Till exempel så tycker man att genom att sikta på lagom så riskerar man inte att grusa alltför höga förhoppningar. Och satsar man för lågt riskerar man att inte nå ända fram till målet.
När vi med detta i åtanke flyttar fokus till mat, träning, njutning, sömn, stress och viktminskning så är det enklare att ta till sig.
En utgångspunkt för lagom är att det ska kännas bra, positivt och rätt.
- Tränar du för hårt så känns det inte bra.
- Äter du dig inte mätt så fungerar du inte riktigt under dagen.
- Visst ska du njuta, men det behöver inte bli två extra portioner glass för att det ska kännas bra.
- Att sova till 10 eller 11 på helgen är inte alltid det du mår bäst av. Blev det sent kvällen innan kanske en liten - lagom - tupplur känns bra för att hitta balansen.
- Ett lagom stresspåslag, kan många intyga, känns bra för flytet i arbetet. För lite att göra kan faktiskt också orsaka stress!
- Har du levt länge med övervikt som inte känns bra? Att gå ner mycket i vikt på kort tid känns inte heller bra alla gånger.
“Lagom” ger kroppen, själen och sinnet förutsättningar att landa bra och hitta balansen.
Men, vad som är lagom för dig kan bara du veta!