Nå ända fram
Nya förutsättningar
I själva verket sitter inte de sista kilona hårdare än några andra, men det kan kännas betydligt jobbigare att bli av med dem. Detta beror på en rad olika faktorer. Det vanligaste problemet är att man fortsätter äta som man gjort tidigare under viktminskningen, vilket ofta inte är tillräckligt för att bli av med de sista kilona. Ju mer man går ned i vikt desto mindre blir nämligen energibehovet. En större kropp förbränner mer energi och för att fortsätta viktminskningen måste energiintaget justeras till de nya förutsättningarna. Samma sak gäller för träningen. Ju mer vältränad man är desto högre måste belastningen vara för att utvecklingen ska fortsätta.
En annan orsak till att kilona biter sig fast är att man vid det här laget redan upphört med sina sämsta matvanor. När man i början gör sig av med dåliga vanor och drar ned på socker, snabba kolhydrater, fett och skräpmat ser man ofta snabba resultat. I takt med att man gör sig av med ovanorna blir det allt svårare att upprätthålla viktminskningstakten. Man har helt enkelt inte så många dåliga vanor att göra sig av med längre.
Tips för fortsatt viktminskning
Mindre portionsstorlekar – Om man lagt om till en hälsosam kosthållning och fortfarande inte når hela vägen fram är det dags att titta på portionsstorlekarna. Hur nyttigt något än är finns det en gräns för hur mycket man kan äta. Portionsstorlekarna bör justeras ned om man känner att viktminskningen stagnerar. Vänj dig vid att ta mindre portioner och att inte ta om, en portion mat är mer än tillräckligt vid varje måltid. Känner man sig inte nöjd därefter bör man hålla sig till sallad och grönsaker.
Mer grönsaker och fibrer – Det bästa sättet att hålla vikten i schack utan att känna sig hungrig är att äta fiberrik mat. Satsa i första hand på lösliga fibrer som är gelbildande. De sväller i magen och bildar en gel som ökar mättnadskänslan, saktar ned matspjälkningen och ger en jämnare blodsockerhöjning. Gelbildande fibrer finns bland annat i havre, korn, frukt, bär, grönsaker, linfrön, psylliumfrön och chiafrön.
De flesta grönsaker är både energisnåla och fiberrika. Fyll minst halva tallriken med grönsaker eller blanda in dem i riset, pastan eller köttfärssåsen. Genom att blanda in grönsaker som morötter, ärtor, linser, squash, broccoli, blomkål och grönkål i maten kan man enkelt minska energiinnehållet och öka näringsvärdet på en måltid.
Flytande energi – Ta det försiktigt med drycker som läsk, juice, saft, mjölk och alkohol. De slinker ned snabbt och obemärkt utan att bidra med någon mättnad. Vanligt vatten är den enda vettiga måltidsdrycken. Vill man mellan måltiderna ha något att smutta på är bryggkaffe, te och smaksatt vatten bra alternativ.
Fokusera om – För att inte tappa motivationen när man närmar sig målet är det viktigt att ställa om fokus från viktminskning till en hälsosam livsstil. Viktminskning sker under en begränsad period medan en hälsosam livsstil är något man håller fast vid hela livet. Det går inte att luta sig tillbaka och tro att det är ett avslutat kapitel.