Sverige
Om du vill se innehållet för ditt land, eller för att logga in, ändra till United States.

Nya mål för ny motivation

Att ha mål att sträva mot ger motivation och riktning för alla ens ansträngningar. Utan tydliga målsättningar på olika nivåer är det lätt att känna sig vilsen och omotiverad. Sätt därför ständigt upp nya, mindre mål som eldar på drivkraften.
Publicerad 1 juli 2016

Ingen quick fix

Att veta vart man är på väg ger en känsla av mening och kontroll. Tänk igenom var du är i dagsläget, vart du vill och hur du ska ta dig dit. Gå igenom de utmaningar och hinder som kan dyka upp och lägg upp en strategi för hur du ska hantera dessa. Att förekomma och hantera sina hinder på ett bra sätt är många gånger skillnaden mellan att lyckas och att ge upp. Det sägs att det tog Thomas Edison över 10 000 försök att uppfinna glödlampan. Hans kommentar på detta var att han visst inte misslyckats, han hade bara hittat 10 000 sätt som inte fungerade. De stora målen nås inte över en natt. Vi tenderar att fokusera för mycket på slutmålet snarare än de små och mycket viktiga steg vi tar för att nå dit. För att inte tappa motivationen bör man i första hand koncentrera sig på vad man kan göra här och nu för att komma ett steg närmare målet.

Små mål

För att de långsiktiga målen inte ska förbli drömbilder är det alltså viktigt att bryta ned dem i mindre, mer konkreta mål. Dessa bör sträcka sig från långsiktiga mål ända ned till små, dagliga mål. Fokuserar man för mycket på sin långsiktiga vision kan det kännas som att man står still och trampar, vilket brukar vara förödande för motivationen. Genom att ständigt sätta nya mål känner man istället att man hela tiden rör sig framåt. Det är också viktigt att inte enbart fokusera på vad man vill uppnå, utan även varför. Varför vill du gå ned i vikt, börja träna och äta hälsosamt? Svaret på detta bör vara något som triggar igång motivationen med besked. Många sätter tyvärr upp mål som inte motiverar utan snarare väcker ett inre motstånd. Tycker man inte om att springa bör man till exempel inte ha som mål att klara av ett maraton. Det resulterar bara i att man ger upp snabbt och tappar lusten att kämpa.

Sen då?

När man väl nått sin målvikt är det lätt hänt att man känner sig desorienterad och osäker på vad man ska göra härnäst. Motivationen man känt tidigare kan avta ganska snabbt när man står utan målsättning. Risken är stor att man trillar tillbaka i gamla vanor och fastnar i en destruktiv jojo-viktminskning. Denna hala nedförsbacke går att undgå genom att blicka framåt och sätta nya, utmanande mål. Det kan vara allt från specifika träningsmål, som att göra ett triatlonlopp, till att äta mer grönsaker och vegetarisk mat. Att bara bibehålla vikten är ofta inte ett tillräckligt starkt mål. För att undvika en livslång kamp mot kilona är det också viktigt att inte se på viktminskningen som en tillfällig fas, utan som en ny livsstil. Det går inte att luta sig tillbaka och tro att det är ett avslutat kapitel. Att uppnå stora mål i livet är ofta förenat med stor personlig utveckling. Ta tillvara på denna och fortsätt bygg på den istället för att halka tillbaka till ditt gamla jag.