Sluta hitta på ursäkter
Här är de vanligaste stoppklossarna och en handfull praktiska tips på hur du tar dig runt dem. Du har allt du behöver: medlemskortet till gymmet, den dyra utrustningen, nya träningskläder. Så varför kommer du inte iväg och tränar? Det är söndag kväll och du har satt upp ambitiösa planer för all träning du ska göra i veckan. Sedan regnar det på måndagen. På tisdag fastnar du på jobbet. Onsdag: ungarna sjuka. När torsdag kommer inser du att du inte kommer att klara att träna så som du hade tänkt då orken har sinat.
Det här klassiska scenariet behöver inte upprepas. Titta på de vanligaste stoppklossarna och våra kreativa lösningar.
Tid. Schemalägg din träning på samma sätt som du skulle göra med en tid hos frisören eller en träff med en kompis. Markera i din almanacka och gå dit. Om kvällar och morgnar är för vilda för dig så gör träningen till en del av din lunchpaus. Kläm in träningen så fort du får en chans: ta trapporna, parkera långt från dörren, ta en omväg till postlådan, häng med barnen när de leker. Och glöm inte att be om stöd. Berätta för din omgivning att du vill träna mer och be om hjälp. Låt din partner ta hand om barnen så du kan ta en morgonpromenad eller, ännu bättre, ta en långpromenad med hela familjen efter middagen.
Väder. Att utnyttja naturen och omgivningarna gör träningen mer omväxlande och njutbar. Vem har bestämt att vått gräs är förbjuden mark? Om du inte vill ha regn på ditt joggingpass, skaffa kläder som passar för väderleken. Vattentäta skor, regnställ och kläder i flera lager på vintern. Och lägg till inomhusalternativ: gymmet, träningsvideos, hantlar, en Pilatesboll eller kanske en trappmaskin?
Avbrott. Det finns en anledning till att folk som tränar på morgonen håller fast vid sina träningsrutiner bäst – det är mindre risk att telefonen ringer eller att du springer på någon bekant vid 7 på morgonen. Tänk ut problemlösande strategier på samma sätt som du skulle göra för andra viktiga beslut i livet. Skriv ner när du tränar, hur länge, när du inte kommer iväg och varför. Efter några veckor har du en översikt över de vanligaste problemen och kan utveckla en plan.
Energi och motivation. Det svåraste hindret att övervinna är känslan att träningen är något plågsamt och tråkigt. För att ta dig runt det problemet, prova att andas djupt och obehindrat. Försök att pejla in hur din kropp reagerar och hur det känns när du tränar: hur låren sträcks ut, hur foten rör sig, axlarnas position… De flesta av oss tvingar oss själva genom träningspasset för att bränna så mycket fett som möjligt på kortast möjliga tid. Men eftersom vi inte är i kontakt med våra kroppar vet vi inte hur vi ska uppleva rörelsens egen njutning.
Viktigast av allt: ge dig själv en paus när du behöver en. Ibland är bästa lösningen att skjuta på träningen. Så länge du hittar ett sätt att få med det mesta kommer du att känna dig nöjd.