12 tips för sunda matvanor

Här tipsar vi om vad som är bra att äta lite mer av och vad som kan vara bra äta mindre av.
Publicerad 28 december 2018 | Uppdaterad 19 november 2024

1. Välj färgrik mat

Ät varierat och tänk olika färger när du lägger upp maten på din tallrik. Då får du i dig mycket antioxidanter och andra viktiga näringsämnen.

2. Drick 1,5-2 liter...

... varje dag. Det bästa är att välja vatten.

3. Fullkorn? Ja tack!

Fullkornsprodukter i form av bröd, pasta, ris och havregryn innehåller mer näringsämnen eftersom hela spannmålets kärna finns med. De är också rika på fibrer som mättar bra. Dessutom tillhör havregryn och andra gryner NollPointsmaten.

4. 3 x fina fisken!

Fisk är sunt och tillhör dessutom NollPointsmaten. Fisk förser dig med nyttiga fettsyror, jod, vitamin D och selen. Ät minst 2-3 portioner varje vecka.

5. Fem

... om dagen och gärna mer! Frukt och grönsaker är alltid ett bra val. Ät minst fem portioner varje dag. Då får du i dig gott om vitaminer, mineraler och fibrer.

6. Välj nyttiga fetter

De bästa valen är oliv- och rapsolja som innehåller mycket av de nyttiga omättade fetterna. Se däremot upp med smör, palmolja och kokosolja som innehåller det mindre nyttiga mättade fettet.

7. Mindre rött kött och chark

Ät max 500 gram rött kött och chark per vecka vilket motsvarar ungefär fyra måltider med kött. I en varierad kost ingår magert kött då och då, men det är bra att variera med fisk, ägg, fågel, bönor och linser.

8. Mager mejeri

Mejeriprodukter innehåller de flesta viktiga näringsämnen, inte minst protein och kalcium. Magra varianter innehåller lika mycket näring som de fetare, men innehåller mindre kalorier och mättat fett. Vill du slippa räkna väljer du naturell lättfil och naturell lättyoghurt som tillhör NollPointsmaten.

9. Ät mer vegetariskt ...

... såsom baljväxter, och tofu. De innehåller mycket näring och tillhör NollPointsmaten.

10. Älskade ägg

Ägg innehåller fullvärdigt protein och många viktiga vitaminer och mineraler.

11. Minska saltet ...

För mycket salt kan leda till förhöjt blodtryck. Smaksätt istället maten med t ex citron, örter, vitlök, curry och chili. Smaklökarna vänjer sig snabbt vid mindre mängd salt.

12. ... och sockret

Socker innehåller mycket kalorier men nästan ingen näring. Ta ett medvetet beslut och dra ner på livsmedel med tillsatt socker. Ibland döljer sig socker i livsmedel man inte tänker på, t ex sirap i grovt/mörkt bröd.