3 supersmarta såser
1. Kallrörd bearnaisesås
Fluffig klassiker med förförisk smak av dragon och ett sting av vinäger. Prova att göra en kall variant med en burk kesella i basen.
Blanda en burk kesella med en äggula och en knapp matsked äppelcidervinäger. Smaksätt sedan med dragon efter smak, gärna färsk, men torkad går annars utmärkt. Kanske lite klippt gräslök om du har hemma. Smaka av med salt, peppar och eventuellt några droppar flytande honung för att balansera syran.
2. Grillad paprikasås
Supergod kall som varm. Passar till lite av varje, på en medelhavsbuffé eller som dippsås till grönsaker och bröd.
Rosta ett par röda paprikor i ugnen tills skalet går lätt att dra av. Mixa de skal- och kärnfria paprikorna tillsammans med ett par deciliter varm grönsaksbuljong och gärna en vitlöksklyfta. Tillsätt en matsked god olivolja, gärna med citronarom. Smaka av med salt, peppar, en nypa socker och några droppar vinäger.
3. Tomat- och rödvinssås
Servera till en köttbit med hasselbackspotatis eller till ugnsbakad torsk med risotto.
Finhacka en gul lök och ett par vitlöksklyftor. Låt fräsa långsamt i en matsked olivolja. Tillsätt en tetra passerade tomater, en deciliter rödvin och en tesked strösocker. Låt puttra en god stund, en halvtimme åtminstone. Smaka av med salt, peppar, timjan.