7 mattrender som håller i sig under hösten
Här har vi samlat lite nya (och inte lika nya) trender för att se vad vi kan vänta oss i butiker och på restauranger under hösten. Bland annat förväntas vi att fortsätta ta vara på kött, äta ännu mer ur skålar samt lägga mer tid på frukosten.
1. Hejdå kött – hej jackfruit och soltorkade tomater
Du som är vegan kan vara lugn; den helgröna matexplosionen håller sig kvar hela 2019 och vi kommer att se en ökning av alternativ till kött i butiker och stora kedjor de närmsta åren. Marknaden bjuder på allt mer fantasifulla ersättningar till kött och fisk, som jackfruit till hamburgaren och soltorkade tomater som tillagas för att efterlikna tonfisk. Vi kommer också se ännu fler varianter på sojaprodukter och dessutom odlat kött som ser ut, beter sig och smakar som riktigt kött. Receptförslag: Burgare med pulled jackfruit och rotselleripommes
2. Kikärtsröran utvecklas vidare: Hummus 2.0
Hummusälskaren jublar – denna klassiska kikärtsröra fortsätter att presenteras i oändliga varianter. Med smak av spenat och kronärtskocka, karamelliserad lök, rostad röd paprika, rödbeta, citron – eller varför inte hummus med chokladsmak? Kikärtsröran från Mellanöstern har tagit plats på de flesta restauranger och caféer och uppskattas, tack vare sina många variationsmöjligheter, av de flesta. Dessutom en utmärkt proteinkälla för de som valt att dra ner på det animaliska proteinet. Receptförslag: Linssallad med rödbethummus och morots- och harissahummus
3. Vanlig mjölk vs mandelmjölk
Hajpen kring den nya ”mjölken” fortsätter, där alltifrån havre- och mandeldryck till soja- och risvarianter blir allt vanligare konkurrenter till vanlig mjölk. Siffror från ICA, Axfood och Coop visar att andelen mjölkfria produkter på butikshyllorna har ökat med 44 procent under de tre senaste åren, och bara under fjolåret med hela 26 procent. Receptförslag: Sojavåfflor med mandelkompott
4. Plötsligt plockar alla svamp
Att plocka svamp är roligt, enkelt, gratis och rogivande – och av Instagram och Pinterest att döma verkar alltfler uppskatta svampplockning som ett alternativ till det hektiska vardagslivet. Svampen kommer att fortsätta öka i popularitet i takt med att efterfrågan på gröna alternativ växer. Dess nötiga konsistens och aromatiska smak gör svampen till ett utmärkt alternativ till nötkött och idag är det redan många hamburgare kedjor som erbjuder vegetariska varianter med portabellosvamp istället för kött. Receptförslag: Svamp- och spenatrisotto och portabelloburgare med tomataioli
5. Skippa frukost? Glöm det. Den ska ta tid och vara kreativ, vacker och mättande
Det vi äter på morgonen kan sätta ribban för hela dagen, och eftersom hälsomedvetenheten ökar kommer vi att lägga alltmer fokus, tid och energi på att äta en bra och smart frukost. Rostade fullkornsmackor med avokado, overnight oat (en gröt som förbereds natten innan) med olika bär, smoothie bowls och glutenfria pannkakor är exempel på frukostar som står sig i popularitet under hösten. Receptföslag: Overnight oats
6. Mat i skål är något helt annat än mat på en tallrik
Smoothie bowls, acai bowls, pokébowls, grötbowls eller salladbowls – allt som går att servera i en skål blir en bowl. Trenden kommer från LA och att äta ur en skål gör att maten helt enkelt blir lite godare och lite trendigare. För att få en lyckad bowl gäller det att blanda salt, sött och knaprigt; exempelvis salmalax i sojamarinad, grönkål, quinoa, mango, avokado och frön. Apelsiner, granatäpplen och druvor kommer att användas alltmer, liksom nötter, mandlar och pumpafrön för en crunchy touch. Receptförslag: Smoothiebowl och Pokébowl med räkor
7. Lägg på ett kål!
Hösttider är kåltider. Rödkål, salladskål, savoykål, spetskål – ja kål i alla de dess former – är riktig supermat med mycket fibrer och lite kalorier. Ät kålen som det är eller som kåltacos, kålblads-enchilada, kålchips, kålsoppa eller kålpizza. Nyttigt, klimatsmart och supergott! Receptförslag: Fisktacos med grönkål och tomatsalsa och Dumplingsoppa