Älska grönsaker
Smaken är inlärd
Smaken är inte medfödd. Tycker man inte om grönsaker innebär det bara att man aldrig lärt sig tycka om dem. Vilka smaker man uppskattar är till allra största delen inlärt och smaken formas hela tiden beroende på vad man äter. Har man vant smaklökarna vid mycket söt och onyttig mat kommer man vilja ha mer av samma vara. Vänjer man sig istället av med det söta kommer hjärnan upptäcka andra smaker och börja uppskatta den naturliga smaken av grönsaker och nyttig mat.
Börja tidigt
Man kan lära sig tycka om grönsaker redan under fosterstadiet. Äter mamman mycket grönsaker under graviditeten vänjer sig fostret vid smaken och kommer sannolikt tycka om grönsaker även när de växer upp. Något att tänka på under graviditeten! Men även om man själv haft en grönsaksmotståndare till mor är det inte för sent. Den bittra smaken hos grönsaker är en smak man kan lära sig att uppskatta när som helst.
- Öka mängden gradvis. Börja med grönsaker som du faktiskt tycker om och lägg till något nytt varje vecka.
- Alla grönsaker är inte lika näringsmässigt intressanta. Välj så näringsrika varianter som möjligt och byt till exempel ut den lite ointressanta isbergssalladen mot ruccola, endiver, machésallad, mangold och babyspenat.
- Ät grönsaker tillsammans med god mat. Då börjar hjärnan efter ett tag associera grönsakerna med något positivt.
- Man kan enkelt öka intaget genom att blanda ned grönsaker i andra rätter. Grönkål, mangold, spenat, squash, morötter, selleri, ärtor, bönor och linser kan blandas med annan mat utan att smaken påverkas nämnvärt.
- Dra ned på det söta. Sötma har en starkare effekt på hjärnans belöningssystem än andra smaker. Nyttig mat ger ett lägre påslag av dopamin som tar längre tid att uppfatta. När hjärnan inte längre blir bombarderad med socker kommer även nyttig mat smaka gott och trigga igång belöningssystemet.
Tillagning
Att koka grönsaker är den vanligaste, men sällan den bästa, tillagningsmetoden. Det lakar inte bara ur näringsämnena utan även smaken. Testa istället att fräsa grönsaker i olivolja tills de börjar mjukna men ändå har en spänstig kärna. Det bevarar både smakerna och näringen bättre, samtidigt som den lilla mängden fett tar udden av den bittra smaken. Särskilt kål som broccoli, grönkål och brysselkål får en angenämare smak om man tillagar dem i stekpannan eller ugnen istället för att koka dem.
Maskera smaken
En liten del av befolkningen har en genetisk aversion mot bitter smak. De känns igen på att de har mycket svårt för bland annat bittra grönsaker och kaffe. Tillhör man denna kategori kan man maskera den bittra smaken genom att blanda ned grönsaker i andra rätter som köttfärssåser, grytor, soppor och gratänger. Hacka upp grönkål, spenat eller broccoli och blanda ned i en pastasås eller gratäng. Riv morötter eller squash och rör ned i köttfärssåsen, köttbullarna eller köttfärslimpan. Blanda ned bönor, linser, paprika eller ärtor i en smakrik curry- eller chiligryta.