Bjud på frukostpicknick i det gröna!
Melon- & gurksmoothie
Mixa lika delar kall gurka och melon med en kvist färsk mynta och lite pressad apelsin. Häll upp i flaska och packa ner i korgen.
Over night oats
Blanda 1 dl havregryn och 1 ½ dl mjölk eller yoghurt per portion i portionsglas, exempelvis tomma syltburkar. Låt stå kallt över natten. Toppa med färska bär, nötter eller frön vid servering. Over night oats kan varieras i det oändliga!
Äggmackor
Kokt skivat ägg och krämig färskost med gräslök på grovt bröd, till exempel hembakad grov filmjölkslimpa, se recept nedan.
Krämig färskost med gräslök
Blanda 5 dl mild naturell yoghurt med 1 dl lätt crème fraiche. Låt rinna av i melittafilter i en bryggtratt över en kanna, gärna över natten i kylskåp. Tippa ner färskosten i en skål och smaksätt med ½ tsk salt och 1-2 msk skuren gräslök eller krasse.
Filmjölkslimpa
Blanda 4 dl filmjölk, 2 msk honung och 1 tsk salt i en bunke.
Blanda 3 dl rågsikt, 3 dl havregryn och 1 dl grahamsmjöl eller vetemjöl, 2 tsk bikarbonat och 1 tsk malda brödkryddor i en annan bunke.
Rör ner mjölblandningen i filbunken.
Vänd ner 3 dl blandade nötter och fröer, exempelvis hasselnötter, solrosfrön och linfrön.
Häll smeten i en avlång form med bakplåtspapper. Strö på lite havregryn eller mjöl. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 1 timme.
Låt vila minst 4 timmar innan det skärs upp.
Kom ihåg kaffetermosen, filten och solhatten!