Den viktiga natrium-kalium balansen

Natrium och kalium är två livsviktiga mineraler. De reglerar bland annat vätskebalansen och syra-basbalansen i kroppen. Det är viktigt att ha en bra balans mellan mineralerna.
Publicerad 30 november 2015

Kalium

Tillräckligt med kalium är nödvändigt för att upprätthålla normal funktion i kroppens alla celler och för normal hjärtverksamhet. Den så kallade natrium-kaliumpumpen ser till att kalium finns i högre koncentration inne i kroppens celler och natrium i högre koncentration utanför cellerna. Kalium finns rikligt i rotfrukter, bönor, ärtor, nötter, banan och gröna bladgrönsaker som spenat och grönkål. Ett högt natriumintag ökar kroppens behov av kalium. Fysisk aktivitet, stress och ett stort intag av socker, kaffe och alkohol kan också öka behovet. Överdosering är ovanligt men kan vara farligt för personer med njursjukdomar. Vissa läkemedel kan också öka kaliumnivån i blodet.

Natrium

Även natrium är ett livsviktigt mineral som bland annat behövs för att reglera vätskebalansen i kroppen. Natrium binder vätska i kroppen, vilket ökar trycket i blodkärlen och blodtrycket går upp. Ett högre blodtryck skapar påfrestning på blodkärlen och kan på sikt leda till skador på både hjärta och kärl. Risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke ökar, men även benskörhet och njurproblem.

Natrium finns i små mängder i naturlig mat som mjölk och ägg, men i betydligt större mängder i processad mat som bröd, bacon, smörgåspålägg, buljong och annat hel- och halvfabrikat. Vanligt salt består till stor del av natrium. I 2,5 gram salt finns 1 gram natrium. Man bör maximalt få i sig 5-6 gram salt per dag, vilket motsvarar ungefär 1 tesked. De flesta svenskar äter emellertid mellan 10 och 12 gram per dag. Brist är mycket ovanligt och uppstår oftast i samband med hård fysisk träning.

Den livsviktiga balansen

Både för mycket natrium och för lite kalium kan kopplas till förhöjt blodtryck, vilket ökar risken för hjärtsjukdom och stroke. En kost med mer kalium och mindre natrium har istället en normaliserande inverkan på blodtrycket. Det är bra att dra ned på saltet men har man samtidigt brist på kalium minskar den positiva effekten. På samma sätt kan ett högt kaliumintag minska de negativa effekterna av en stor saltkonsumtion. Det är viktigt att ha en bra balans mellan de båda. Livsmedelsverket rekommenderar att vi får i oss minst 3,1 - 3,5 gram kalium per dag och max 2,3 gram natrium.

Kaliumintaget bör alltså vara betydligt större än natriumintaget. För många är det dock det omvända som råder. En saltrik kost med mycket processad mat och lite grönsaker är tyvärr vanligt. Detta leder till en felaktig balans mellan mineralerna och bäddar för högt blodtryck med efterföljande hälsoproblem. Öka kaliumintaget genom att äta rikligt med grönsaker, baljväxter och rotfrukter och minska samtidigt på intaget av hel- och halvfabrikat. Man kan även byta ut sitt vanliga bordssalt mot ett icke processat mineralsalt eller havssalt som innehåller mindre natriumklorid och istället en del kalium och andra mineraler. Tänk i så fall på att välja en variant med tillsatt jod.