Fina fisken på julbordet
Få saker har hälsoeffekter på så många olika delar av kroppen som omega 3-fett. Forskning visar att det av många olika anledningar är bra för hjärtkärlhälsan, och dessutom är viktigt för immunförsvaret och huden, påverkar humöret och verkar skydda mot det mesta vi kan drabbas av när vi blir äldre. Omega 3 är även positivt för synen och hjärnan, framför allt hos små barn.
D-vitamin i maten finns framför allt i fet fisk och berikade mjölkprodukter (mini-, lätt- och mellanmjölk) och margarin. Sill och lax av olika slag är en viktig källa till D-vitamin, inte minst vintertid. Den största mängden får vi via solen men i Norden är bara sommarsolen tillräckligt stark för att sätta igång hudens D-vitaminbildning. Fisk och berikad mjölk kan hjälpa dig att få sommarens lager att räcka hela vintern.
Gör din egen sill och gravlax
Följ beprövade recept när du lägger in fisk, så att det blir rätt proportioner mellan fisk, ättika, salt och socker. Använd vanligt salt, inte mineralsalt. När det gäller kryddor och andra smaktillsatser kan du vara mer kreativ och ta ut svängarna. Apelsinskal, lingon, julkryddor och glögg sätter fin smak och julstämning på sillen.
Rå fisk kan innehålla skadliga parasiter som dör om fisken får ligga i frysen (-18°C) i tre dygn. Större hela fiskar kan behöva frysas ytterligare ett par dygn. Odlad lax behöver däremot inte frysas, det är ytterst ovanligt att den innehåller parasiter. Källa: Livsmedelsverket.
Tips! Egna sillinläggningar i fina burkar med handgjorda etiketter är fina presenter.
Fisk spelar en viktig för att skapa en hälsosam balans mellan det onda (LDL) och det goda (HDL) kolesterolet.
Fisk och skaldjur är viktiga källor till jod och selen.
Fisk mättar bra i förhållande till sitt kaloriinnehåll, framför allt den magra. I jultid är lutfisk helt oslagbar som lågkalorimat.