Gamla mattraditioner att återuppliva

De flestas far- och morföräldrar ägnade nog inte en tanke åt hur kosten påverkade vikten och hälsan. Ändå var de många gånger betydligt friskare än vi. Här tittar vi närmare på vad vi kan lära från tidigare generationers mattraditioner och seder.
Publicerad 26 januari 2016

Bättre hälsa

Trots all vår kunskap om kost och träning har dagens befolkning i många avseenden sämre hälsa än tidigare generationer. Övervikt, fetma, högt blodtryck och diabetes är vanligare nu än förr. Hur hänger det ihop? Till att börja med rörde sig förstås våra förfäder betydligt mer än vi gör idag. Men de hade också många hälsosamma mattraditioner som idag har fallit i glömska men som är väl värda en renässans.

Fermentering

Nutidsproblem som stress, hög sockerkonsumtion, livsmedelstillsatser och brist på grönsaker, fibrer och motion förändrar bakteriefloran och ökar andelen skadliga bakterier i tarmen. På senare år har man insett att tarmfloran har stor inverkan på allt från maghälsan till risken att drabbas av övervikt, diabetes, allergier och ämnesomsättningsproblem. För att förbättra tarmfloran bör man återuppliva traditionen med fermenterad mat. Detta var förr en konserveringsmetod som användes flitigt för att förlänga hållbarheten. I fermenterad mat bildas nyttiga mjölksyrabakterier som förbättrar tarmfloran. De goda bakterierna har också en lugnande effekt på inflammatoriska immunceller och verkar kunna dämpa sjukdomar som hänger ihop med ett överaktivt immunförsvar. Rå surkål, yoghurt, fil och miso är exempel på fermenterad mat.

Koka buljong

För de flestas far- och morföräldrar var nog hemmagjord benbuljong ett stadigt inslag i kosten. Alla delar av djuret användes och det skulle för många varit otänkbart att slänga de näringsrika benen utan att först koka buljong. I benen finns en massa näring i form av mineraler, nyttiga fetter och antiinflammatoriska och läkande proteiner. Buljongen kan bland annat ha en lindrande effekt för personer med känslig tarm. Dessutom är det otroligt gott och enkelt att tillaga eftersom buljongen sköter sig själv på spisen.

Stor frukost

Frukosten var dagens viktigaste mål för folk som var ute och slet på åkrarna hela dagarna. Idag är det många som tar en macka på språng, eller helt hoppar över frukosten. Men en rejäl och näringsrik start på dagen kan göra underverk för vikten. De som äter en bra frukost har ett jämnare blodsocker, bättre insulinkänslighet och känner sig mindre hungriga under hela dagen. Dessutom äter frukostätare vanligtvis mindre kalorier totalt sett och löper lägre risk att drabbas av övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Satsa på näringsrika frukostar med havregrynsgröt, naturell yoghurt, ägg, fullkornsbröd, frukt, nötter och frön.

Betala mer, ät mindre

Tidigare lades en betydligt större andel av den disponibla inkomsten på mat. Man åt mindre portioner, men den mat som åts var av hög kvalitet. Dagens hel- och halvfabrikat kan verka billiga vid första anblicken, men om man ser till vad man egentligen får för pengarna blir bilden annorlunda. Tomma kalorier, salt, socker och onödiga tillsatser. Sett till näringsinnehåll per krona blir sådan mat en mycket dyr affär. Många skulle nog kunna prioritera om en aning i kundvagnen och satsa på mer kvalitet och mindre kvantitet.

Odla hemma

Genom historien har vi människor livnärt oss själva och våra familjer genom att odla eller samla mat. I och med dagens storskaliga livsmedelsproduktion har detta blivit en bortglömd konst. Har du tillgång till trädgård eller balkong så är det dags att återuppliva traditionen. Det är nyttigare, billigare och framför allt betydligt roligare att odla egna grönsaker än att gå till grönsaksdisken. Dessutom blir grödorna både ekologiska och närodlade.

Lägg ned besticken mellan varje tugga

En gamla etikettregel som kan ge positiva effekter på vikten. Pausa mellan varje tugga och lägg ned besticken. Ägna din fulla uppmärksamhet åt måltiden och gör inget annat medan du äter. Portförbjud mobiler, datorer, jobb och andra distraktioner vid matbordet.