God mat med vintergrödor

Att laga smakrik mat med vad som finns i affärerna under vintern är ingen lätt uppgift. Många grödor är tråkiga och smaklösa och resultatet blir ofta därefter. Lägg om matlagningen och satsa på smakrika vintergrödor.
Publicerad 4 januari 2016

Färska frukter och grönsaker

Många fortsätter enträget med långväga transporterade sommargrönsaker även under vintern. Men det finns egentligen ingen brist på smakrika grönsaker under vinterhalvåret. Vi är bara dåliga på att använda dem. Lök, pumpa, rotfrukter och alla typer av kål är bara några exempel. Det är värre på frukt- och bärfronten. Undantaget är citrusfrukter som är allra bäst mellan november och april. Även granatäpple, kiwi och svenska äpplen som lagrats rätt är bra just nu.

Konserverat, fryst och torkat

Konservering, frysning och torkning är ett utmärkt sätt att bevara sommarens smaker året om. Tomater på burk, konserverade bönor, torkade kryddor och frysta grönsaker och bär behöver inte vara sämre än sina färska tvillingar, ens under sommaren. Under vintern när det är dålig tillgång på mycket annat är de definitivt rätt väg att gå. Nu är också den allra bästa tiden att njuta av de inläggningar, sylter och frysta grönsaker och bär som man sparat från sommarens skörd.

Vinterinspiration

Kål – Kål är utan tvekan vinterns nyttigaste grönsaker. Ugnsrostade grönkålschips med olivolja är en favorit som är färdigt på tio minuter. Grönkål kan också blandas ned i soppor grytor, gratänger, sallader och smoothies. Helstekt blomkål i ugnen är ett utmärkt tillbehör till kött eller fisk. Blomkål som rivs på rivjärnet och steks upp med lite lök och solrosfrön kan användas istället för vanligt ris. Stekt eller ugnsrostad broccoli är en annan höjdare som passar som tillbehör till det mesta.

Pumpa - Dela pumpan och skrapa ut kärnorna och de lösa fibrerna. Spara gärna kärnorna och rosta dem separat. Dela pumpan i klyftor, ringla över olivolja och strö på färsk rosmarin. Baka i ugnen i 170 grader i 1 timme eller tills pumpan är mjuk. Skopa ut köttet och använd i en mustig pumpasoppa, sallad eller servera precis som det är med lite fetaost och pinjenötter.

Rotfrukter - Ugnsrostade rotfrukter passar till mycket. Hacka valfria rotfrukter och blanda med olivolja, timjan, salt och peppar. Rosta i ugnen på 200 grader tills de är mjuka, ungefär en timme. Servera som de är eller med en vinägrett på hackad rödlök, äppelcidervinäger, olivolja, dijonsenap och en nypa socker.

Fransk löksoppa - Skiva 6 gula lökar och fräs försiktigt i smör i 20 minuter. Tillsätt en nypa socker och torkad timjan. Slå på 1 liter vatten, 1 tärning grönsaksbuljong, 1 dl vitt vin, salt och peppar. Låt koka under lock i 15 minuter. Servera i soppskålar och lägg eventuellt på en skiva lantbröd och riven ost på varje portion och gratinera i ugnen 5-10 minuter.

Quinoa med äpple, nötter och grönkål - Stek äppleskivor och strimlad purjolök i smör några minuter. Koka upp quinoa i en stor kastrull och tillsätt ett par nävar grönkål när fem minuter återstår av koktiden. Blanda quinoan med russin, rostade solrosfrön, hackade och rostade hasselnötter, äpplet och purjolöken. Ringla över olivolja, salta och peppra. Vill man ha en ännu matigare sallad kan man blanda ned färdigkokta svarta bönor.

Wok med vitkål och ingefära - Strimla ¼ vitkålshuvud och finhacka 2 schalottenlökar. Skiva 1 röd chili (utan kärnor), 1 vitlöksklyfta och en liten bit ingefära fint. Strimla 400 gram kycklingfilé och stek i olja tillsammans med chilin och ingefäran. Tillsätt vitlök, schalottenlök och vitkål och stek tills kålen börjar mjukna. Strö över rostade sesamfrön och korianderblad. Droppa över soja och en aning limesaft. Servera med jasminris.