Hälsosamma såser och dressingar
Smala, smakrika ingredienser
Det kan kännas frestande att liva upp torsken med en gräddig vinsås eller oxfilén med en smörig bearnaisesås. Utan en smakrik sås eller dressing kan även de finaste råvaror bli tämligen tråkiga. Vanliga såsingredienser som grädde, smör, majonnäs och crème fraiche kan dock snabbt förvandla en nyttig måltid till en riktig viktfälla. Men det finns gott om exempel på ingredienser som ger mycket smak och samtidigt minskar behovet av mer energirika alternativ. Senap, soja, balsamvinäger, vin, buljong, chili, lime, vitlök, saffran, pepparrot, ingefära, citron och färska örter är bara några exempel.
Smalare bearnaise
Vispa ihop 1 äggula, 1 dl mjölk, 1 tsk maizena, ½ msk vitvinsvinäger, salt och vitpeppar i en skål. Gör ett vattenbad och vispa såsen över sjudande vatten tills den tjocknar. Vispa ned 20 gram smör, 1-2 msk hackad färsk dragon och 1 msk hackad färsk persilja.
Rödvinssås
Finhacka 1 gul lök och fräs i smör i en kastrull. Tillsätt 3 dl fylligt rödvin, 3 dl vatten, 2-3 msk kalvfond, 2 msk tomatpuré, 1 tsk bra balsamvinäger, 1 tsk timjan och en kvist rosmarin. Koka ihop tills hälften återstår. Rör ut 2 tsk maizena i lite vatten och rör ned i såsen. Avsluta med att vispa ned 1 msk smör.
Rosévinsås
Fräs 1 finhackad rödlök i lite smör. Slå på 2 dl rosévin, 1,5 msk kalvfond och 1 dl vatten och koka upp. Tillsätt 1,5 dl mellangrädde och 2 tsk dijonsenap och låt sjuda utan lock 5-10 minuter. Krossa 4 tsk rosépeppar med ett knivblad och vispa ned tillsammans med 1 msk maizenaredning.
Vitlöksyoghurt
Till fisk och kyckling passar det lika bra med en fräsch yoghurtsås som en gräddsås. Blanda matlagningsyoghurt med pressad vitlök, rivet skal av lime eller citron, en skvätt olivolja, salt, peppar och valfria färska örter, till exempel mynta.
Guacamole
Guacamole är också ett utmärkt alternativ till gräddsås som passar till det mesta. Mosa avokado och blanda ned finhackad rödlök, rivet citronskal, pressad citronjuice, pressad vitlök, hackade tomater, hackad koriander, salt och peppar.
Mangosalsa
En sötsur salsa passar suveränt till fisk, kyckling och grillat kött. Blanda finhackad mango, avokado, röd chili, gurka, mynta, rödlök och olivolja. Pressa över generöst med lime.
Grönkålspesto
rönkålspestoMixa 1-2 krukor basilika, en näve hackad grönkålsblad (utan stam), ½ dl lättrostade pinjenötter, 1 liten vitlöksklyfta och 1 dl olivolja med en stavmixer. Salta och peppra. Grönkålen ger god smak, ökat näringsvärde och substans åt peston.
Krämig korianderdressing
Mixa 2 dl korianderblad, 1 dl grekisk yoghurt, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 pressad lime, salt och peppar i en matberedare. Droppa långsamt ned ½ dl olivolja medan matberedaren går. Låt vila i kylen en timme före servering.
Hallonvinägrett
En annorlunda dressing som passar till de flesta sallader och grönsaker.
Mixa 2,5 dl tinade hallon, 2 msk olivolja, 2 msk rödvinsvinäger, 2 msk vatten, ½ msk honung, 2 tsk dijonsenap, 1 tsk chiafrön, salt och peppar i en mixer. Håller sig upp till en vecka i kylskåp.
Allround dressing
En dressing som passar till alla typer av sallader, grönsaker eller som smaksättare till fisk, kött och kyckling. Den går också utmärkt att använda som marinad.
Blanda ihop 1 liten finhackad gul lök, 1 pressad vitlöksklyfta, ¾ dl olivolja, 2 msk äppelcidervinäger, 2 tsk honung, 2 tsk tamarisås, 2 tsk dijonsenap, 1 msk vallmofrön, 1 msk sesamfrön, salt och peppar. Dressingen håller sig upp till en vecka i kylen.