Hantera festligheter
Strategier
Ordnar man en fest eller middagsbjudning själv kan man göra det till en kväll i hälsans tecken. Servera grönsaksshots som fördrink, grönkålschips som tilltugg och en vegetarisk buffé dignande med nyttigheter. Är man bortbjuden kan man förstås inte påverka maten på samma sätt. Förutom det mest självklara, som att undvika feta såser och dressingar och hoppa över bröd och snacks, är det allra viktigaste att tänka på mängderna. Servering vid sittande bord kan vara svårt eftersom man förväntas äta vad som ställs framför en. Ofta serveras dessutom tre rätter. Då är det extra viktigt att hålla portionsstorlekarna små. Förklara gärna för värdparet på förhand att du försöker gå ned i vikt så tar de inte illa upp om du lämnar kvar något på tallriken, hoppar över efterrätten, eller tackar nej till en andra portion. En buffébjudning är ofta lättare eftersom man kan bestämma själv vad och hur mycket man vill äta. Men det är viktig att välja klokt. Vanligtvis äter man mest av den maten man äter först. Ladda därför upp tallriken med grönsaker och sallad och hugg in på det först.
Alkohol
Alkoholhaltiga drycker är en fallgrop som många trillar pladask i. Drinkar, vin och öl innehåller mycket energi och socker samtidigt som alkoholen påverkar omdömet och ökar suget efter mat. Likväl är det ett självklart inslag på de flesta bjudningar och festligheter. Lägg upp en plan och bestäm på förhand hur många glas du får dricka. Fokusera på kvalitet istället för kvantitet. Smutta på ett glas champagne istället för flera glas billigt vin. Undvik alla blandade drinkar eftersom de ofta innehåller stora mängder socker. Drick inte flera glas alkohol på raken utan låt vartannat glas vara vatten. Smaksätt gärna med färsk frukt eller bär för att göra det lite festligare. Eller gör en fräsch spritzer och blanda ut det vita vinet med kolsyrat mineralvatten.
Ta tillvara på resterna
Efter en stor middagsbjudning står man ofta med kylskåpet fullt av rester. De flesta pajer, gratänger, grytor och soppor går bra att frysa in. Det kommer man vara tacksam för en dag när vardagen är stressig eller matlagningsinspirationen tryter. Eller fixa veckans matlådor genom att dela upp resterna och frys in i portionsförpackningar. Den överblivna maten kan också med små medel bli till nya måltider. Att laga mat med rester är en bortglömd konst och många tror att man måste slänga mat som stått i kylen ett par dagar. Så är det givetvis inte. En del mat blir till och med godare efter några dagar. Rester av pasta, potatis, ris och kött blir med en relativt liten ansträngning en ny maträtt. Stek upp ris med grönsaker och kryddor för en härlig nasi goreng. Ge pastan nytt liv i en pastagratäng med grönsaker och muskotnöt. Överblivet kött och potatis kan skäras i småbitar och bli del av en pyttipanna eller frittata. Grytor, soppor och pastasåser är andra bra uppsamlingsmåltider för diverse rester. Eller gör en tapasmiddag med smårätter om du har många restsnuttar över. Rester av efterrättspajer och tårtor kan man gärna skicka med gästerna hem innan de går. Det brukar bli mycket uppskattat samtidigt som man själv blir av med frestelsen.