Hemlagat gluten- och laktosfritt
Glutenfritt
Glutenfria mjölsorter av havregryn, quinoa, kikärtor och mandel kan man enkelt göra hemma i köket. Eftersom dessa mjölvarianter inte innehåller gluten är de inte heller bindande på samma sätt som vetemjöl. Ska man baka med mjölet är det därför viktigt att använda andra bindande ingredienser, som till exempel ägg, chiafrön eller fiberhusk.
Havremjöl – Eget havremjöl gör man enkelt genom att mixa grynen i matberedaren till ett finmalet mjöl. Havre är naturligt glutenfritt men eftersom det ofta hanteras tillsammans med andra sädesslag riskerar det att kontamineras med gluten. Välj därför havre som specifikt är märkt ”glutenfritt”.
Kikärtsmjöl - Skölj färdigkokta kikärter i vatten och torka dem väl i en handduk. Rosta dem i ugnen på 200 grader i 10 minuter. Låt svalna och kör därefter i matberedaren till ett fint mjöl.
Quinoamjöl – Quinoa är ett nyttigt litet frö som är rikt på protein, fiber och mineraler. Skölj vit quinoa noga i kallt vatten. Sprid ut fröna på en handduk och låt torka. Lägg quinoan på en plåt och rosta i ugnen på 150 grader varmluft i 15 minuter. Stäng av värmen och låt svalna i ugnen. Mal sedan fröna i en kaffekvarn eller en mixer till ett fint mjöl.
Mandelmjöl – Mandelmjöl får man genom att mala mandel i en mandelkvarn. Vill man ha ett helt ljust mjöl skållar och skalar man mandeln först. Mjölet ger en god smak men bör blandas med andra mjölsorter vid till exempel brödbak. Tänk också på att det behövs betydligt mindre mandelmjöl än vanligt vetemjöl eftersom det suger upp mer vätska. Använd därför recept som är anpassade just för mandelmjöl.
Laktosfritt
Havremjölk – Havremjölk kan användas på samma sätt som vanlig mjölk. Blanda 3 dl havregryn, 11 dl vatten, en gnutta salt och 2 msk olja. Tycker man om smaken kan man använda kokosolja, annars går det bra med en neutral olja. Mixa ordentligt i en mixer. Sila mjölken genom en silduk, nötmjölkspåse eller en ren nylonstrumpa och krama ur all vätska. Vill man smaksätta mjölken kan man tillsätta en nypa osötat vaniljpulver.
Mandelmjölk – Skölj och blötlägg 3 dl mandlar i 6 dl rumstempererat vatten. Tillsätt salt och täck över skålen med en kökshandduk. Låt stå i ca 8 timmar. Blötläggningen bryter ned svårsmälta enzymer som finns i mandlarna. Skölj därefter noga och mixa dem tillsammans med 7-8 dl nytt vatten och ett par färska dadlar. Sila i en silduk, nötmjölkspåse eller ren nylonstrumpa. Det går även bra att använda hasselnötter. De behöver inte blötläggas först. Mandelmjölken är rik på viktiga mineraler och hälsosamma fetter. Tänk dock på att den är relativt energirik.
Hampamjölk – Hampa är ett näringsrikt frö och en utmärkt källa till fullvärdigt protein och nyttiga fetter. Hampamjölk påminner om sojamjölk och görs enkelt genom att mixa 2 dl skalade hampafrön med 1 liter vatten och en nypa salt. Mixa tills fröna lösts upp helt. Tillsätt eventuellt en nypa osötat vaniljpulver.