Inspireras av Thailand

Thailand är ett populärt resmål för oss svenskar, men det thailändska köket är fortfarande tämligen outforskat. Smaker som ingefära, lime, citrongräs och kokos används ofta. Maten är som regel lättlagad, smakrik och hälsosam.
Publicerad 9 mars 2016

Alla grundsmaker

Thailändsk mat är känd för sin komplexitet av smaker där alla grundsmaker helst ska vara representerade i varje maträtt. Syrlig lime, söt kokosmjölk, bittra grönsaker, salt fisksås och aromatisk sojasås är en vanlig kombination. Maten är så gott som alltid stark och innehåller intensiva smaker som röd och grön chili, lime, ingefära, koriander, vitlök och citrongräs. Den aromatiska kokosmjölken är ett av de mest utmärkande dragen. Portionerna är ofta små men råvarorna som används har ett högt näringsinnehåll. Genom att äta många mindre måltider hålls blodsockerkurvan på en jämn nivå och det blir lättare att hålla hunger och sötsug i schack.

Matinspiration

  • Grön ärtsoppa med kokosmjölk - Hacka 1 gul lök och fräs i olja i några minuter. Tillsätt 2-3 hackade vitlöksklyftor, 2 finhackade stjälkar citrongräs och 1-2 tsk curry. Fräs ytterligare någon minut och tillsätt sedan 6-7 dl frysta ärtor och 5 dl vatten. Koka upp och sjud sedan på låg värme under lock i 10-15 minuter. Dra av från värmen och tillsätt 2-3 dl kokosmjölk. Mixa soppan slät. Toppa med räkor frästa med chili, vitlök och ingefära för en matigare soppa.

 

  • Grön currygryta - Hacka 1 liten zucchini och fräs i olja tills den är mjuk och fått lite färg. Tillsätt 400 gram grovt hackad shiitakesvamp och fräs ytterligare några minuter. Lägg åt sidan. Fräs 1-2 msk grön currypaste i olja en halv minut. Tillsätt 500 gram strimlad kycklinglårfilé och låt den få färg. Tillsätt 2 hackade vitlöksklyftor. Slå på 400 ml kokosmjölk, 2 msk asiatisk fisksås och 2 tsk farinsocker och låt sjuda tills kycklingen är färdig. Tillsätt zucchinin och svampen och riv till sist över skalet från 1 lime, pressa över en aning limesaft och strö över hackad koriander. Servera med ångkokt broccoli och basmatiris.

 

  • Kycklingwok – Woka eller stek 2 strimlade kycklingfiléer i lite olja. Lägg åt sidan. Skär 1 broccolihuvud i små buketter och woka några minuter. Tillsätt en näve strimlad vitkål, 2 hackade vitlöksklyftor och 3 strimlade salladslökar. Woka ytterligare någon minut. Tillsätt kokta nudlar och knäck i 2 ägg. Blanda så att äggen blir stekta och smular sig. Smaksätt med asiatisk fisksås, sweet chilisås och några droppar soja. Pressa över lime och strö över hackade naturella jordnötter eller cashewnötter vid servering.

 

  • Thailändsk sallad - Finstrimla 300 gram färsk vitkål och 2 salladslökar. Riv 1 morot på den grova sidan av ett rivjärn. Blanda i en stor skål. Finhacka 1 vitlöksklyfta och kärna ur och strimla 1 liten chili. Blanda vitlök och chili med 1 msk socker, ½ dl pressad limejuice, 1-2 msk fisksås och 4 msk rapsolja. Häll dressingen över grönsakerna och blanda ned hackad koriander och thaibasilika (kan uteslutas). Hacka och torrrosta 1 dl naturella jordnötter och strö över. Servera till lax, kyckling eller till sommarens grillmiddagar.