Lättprodukter – myter och fakta
Har du också hört att det är mindre näring i lättmjölken, att margarin innehåller farliga tillsatser och att lättprodukter gör dig hungrig? Här reder vi ut tre vanliga myter för att de val du gör för din hälsa och vikt ska vara grundade på fakta, istället för att baseras på tidningsrubriker och andras tyckande!
Myt nr 1: ”Lättprodukter har lägre näringsinnehåll”
Fakta:
Lättmjölk, lättfil och yoghurt med låg fetthalt innehåller mindre fett, men för övrigt är näringsinnehållet detsamma som i produkter med högre fetthalt. Felaktiga uppfattningar om att mjölken skulle vara utspädd har troligtvis sin grund i att lättmjölken är lite mer ”genomskinlig” än standardmjölk och mellanmjölk eftersom den har en lägre fetthalt och därmed innehåller mindre av det som gör mjölken vit.
Att välja lättprodukter är ett enkelt sätt att äta mindre av det mättade fettet (som är det vi behöver minska på för hälsans skull), och gör samtidigt att du får i dig mindre energi (kalorier) än om du väljer fetare produkter. Därför rekommenderar vi, i enlighet med Livsmedelsverket och de nordiska näringsrekommendationerna, de lättare alternativen i mjölkkylen, och de är därmed inte lika ”dyra” i din Pointsbudget.
Myt nr 2: ”Man blir mer hungrig av lättprodukter”
Fakta:
Vissa upplever att man blir mindre mätt av lättprodukter. Det är helt naturligt eftersom energimängden och fettmängden i varje portion minskar. Och om ditt mål är att gå ner i vikt så är det ju precis det som krävs.
Syftet med att till exempel använda mejeriprodukter med lägre fetthalt är att kunna äta samma mängd av till exempel en sås, soppa, gratäng, yoghurt eller ost och ändå minska mängden energi och fett. Att äta mindre portioner är ett annat sätt att uppnå i princip samma sak, men det brukar vara svårare att genomföra. Vill du hellre äta fullfeta produkter såsom vispgrädde och crème fraiche, så krävs det att du istället äter betydligt mindre av dem.
Att vara proppmätt efter en måltid är egentligen inte särskilt positivt, utan snarare ett tecken på att du ätit lite för mycket. När du är på väg neråt i vikt eller vill behålla en lägre och mer hälsosam vikt behöver du istället vänja dig vid en känsla av att vara nöjd och tillfreds när du ätit, då har du fyllt på med lagom mycket energi.
Myt nr 3: ”Lättprodukter innehåller farliga tillsatser”
Att lättcrèmefraiche, matlagningsgrädde och liknande produkter innehåller farliga tillsatser är en vanlig myt. Många är rädda för e-nummer och då och då dyker det dessutom upp inlägg och artiklar om att maten skulle innehålla ämnen som inte hör hemma på tallriken.
Fakta:
Tillsatser används i produkter för att öka hållbarheten, förändra till exempel smak eller färg, eller för att göra matlagningen enklare. I vissa produkter med lägre fetthalt finns konsistensgivare för att ge en krämigare konsistens.
Tillsatser som har ett e-nummer är testade och godkända inom EU. Det finns gränsvärden för hur mycket man kan äta av tillsatserna innan det påverkar hälsan, och regler för hur de får användas. Vissa av dem är kemiskt framställda, andra har helt naturligt ursprung, bland annat används pektin, lykopen och rödbetsrött – alltså ämnen som finns i frukt och grönsaker.
E-nummer är inte något du behöver vara rädd för, utan kan snarare ses som en kvalitetssäkring.
När du följer ViktVäktarna® program äter du mer av grönsaker, fibrer, hälsosamt fett, näringsrika proteinkällor och annan bra mat. Maten ger dig näring och rätt mängd energi för att du ska kunna gå ner i vikt på ett säkert sätt, och känna dig trygg med dina val.