Sverige
Om du vill se innehållet för ditt land, eller för att logga in, ändra till United States.

Liva upp maten med örter

Färska härliga örter kan liva upp vilken tråkig tisdag som helst!
Publicerad 12 februari 2021

När det gäller att tillaga örter kan det liva upp nästan vilken rätt som helst, förutsatt att du vet hur man använder dem på rätt sätt. Läs vidare för att lära dig några hemligheter bakom välsmakande rätter.

Färsk vs. torkad

Skillnaden går inte att diskutera. De färska smakar mycket mer och är mer komplexa (och inte minst är de snyggare!). Men torkade örter har också sin plats i köket. T.ex. håller de betydligt bättre vid längre koktider och de går att förvara betydligt mycket längre. Här kommer två tumregler. Nummer ett är att torkade örter tillsätts i början av tillagningen, för att få ut så mycket smak som möjligt, medan de färska med fördel oftast tillsätts i slutet. Detta för att behålla sin smak. Tumregel nummer två är att du bör använda en tredjedel så mycket torkade örter som färska (1 tsk torkade motsvarar ca 1 msk färska).

Förvara på rätt sätt

Färska örter kan hålla sig fräscha i en vecka och ofta mer (ja, det är sant!), förutsatt att du förvarar dem korrekt. Behandla bladörter, som persilja, koriander och basilika, lite som snittblommor – klipp av ändarna och sätt dem i ett glas med ca 2,5 cm vatten. Skär några ventilationshål i en plastpåse och dra den över toppen. Byt vattnet varannan dag. De håller längst i kylen, men bänkskivan fungerar också bra. Förvara de mer rustika örterna, som oregano, rosmarin och timjan, i kylskåpets grönsakslåda, löst inlindade i plastfolie eller i en plastpåse.

Odla dina egna örter

Allt du behöver är en kruka och ett fönster för att odla din egen örtträdgård. Örter är bland de lättaste växterna att odla, och när de väl börjat växa kan du enkelt knipsa av precis vad du behöver.

Ört för ört

Basilika
Med sina stora, smaragdgröna blad är basilikan den mest klassiska italienska örten (och den viktigaste ingrediensen i en pesto Genovese). Men andra varianter används också bland annat i det thailändska köket. När den är rå kan smaken vara ganska stark, men den håller inte länge i långvarig värme, så tillsätt färsk basilika nära slutet av tillagningstiden. Den växer bra på sommaren, så vill du bunkra för att ha året runt kan du blanda finhackade blad med lite vatten och frysa dem i isbitsformar. När de fryst kan du ta ut isbitarna ur sin behållare och förvara i frysen i en lufttät behållare.


Gräslök
Gräslök är, precis som namnet tyder på, släkt med lök och purjolök. Det kommer kanske inte som en överraskning med tanke på dess lökdoft och -smak. Klipp den (ja, med sax) i sallader, röror eller på bakad potatis. Eller tillsätt den mot slutet av tillagningstiden för att liva upp soppor och såser.
Koriander
Antingen älskar eller hatar du den här ljusgröna örten. Vissa studier antyder att preferensen är genetisk, med det går inte att förneka dess globala popularitet. Koriander används i köket i bland annat Asien, Latinamerika, Portugal och Västindien. Den påminner till utseendet lite om bladpersilja, så blir du osäker på vilket ört du håller i handen är det bara att gnugga ett blad mellan fingrarna och lukta.
Dill
Dills utseende, med sina mörkgröna, fjäderliknande blad, är lika distinkt som dess smak. Den är omåttligt populär här i Sverige, men används även mycket i det östeuropeiska köket (som i borsjtj). Torkad dill är ett ganska sorgligt substitut, så vi rekommenderar starkt att du bara använder den färsk. Eller möjligtvis fryst.
Mejram
Du hittar inte mejram i alla butiker, men springer du på den är den väl värd att prova. Dess små, ovala blad blandas ofta ihop med dess kusin oreganon, men smakerna är ganska olika. Mejram är sötare och mildare och passar bra ihop med kött och grönsaker.
Mynta
Det finns dussintals sorter av mynta, men de vanligaste är pepparmynta, med klargröna blad, lila stjälkar och en stickande, pepparaktig smak, och krusmynta, med silvergröna blad och en mild, söt smak. Krusmynta hittar du i nästan varenda butik och den används ofta i maten, medan pepparmynta fungerar bättre som garnering eller med sötsaker.
Oregano
Oregano har en djup, pepprig arom och en stark, kraftig smak. Så kraftig att vi rekommenderar att du är lätt på handen när du tillsätter den i rätter. Även om den förekommer i många grekiska, italienska och latinamerikanska rätter, känner du förmodligen till oregano bäst från dess användning i pizzasås.
Persilja
I Sverige är persilja vanligt förekommande, tack vare användningen av den krusbladiga persiljan som topping på allt möjligt. Men att nedgradera den till garnering är lite nedlåtande tycker vi. Både den slät- och krusbladiga persiljan ger en god intensitet till rätter över hela världen. Den krusbladiga persiljan har en krispig, skarp konsistens och en ljus smak, och passar bra att tillsätta på slutet av tillagningen. Den slätbladiga sorten är lite mer komplex och håller lite bättre i längre koktider.
Rosmarin
Rosmarin är en mångsidig ört. Den används runt hela Medelhavsområdet, där den ofta kombineras med kyckling och lamm, aubergine och tomater, och är ett fantastiskt komplement till rostad potatis. Två saker att se upp med bara. För det första kan smaken vara ganska överväldigande, så använd den sparsamt. För det andra kan bladen, även efter tillagning, vara obehagliga att äta. Använd därför antingen en hel kvist och fiska ut den före servering, eller plocka av bladen och finhacka dem.
Salvia
Snyggare ört får man leta efter! Med sina långa, sammetslena, grågröna blad ger salvia kött, grönsaker och pasta en jordnära smak. Prova den gärna med sötare grönsaker, som morötter eller sötpotatis, eller i kyckling-, fläsk- och bönrätter. För en imponerande och smakrik garnering kan du steka bladen snabbt i lite olivolja. De blir mörkare och mer smakrika på några sekunder och torkas sedan på hushållspapper, smulas eller lämnas hela. Hur gott som helst!

Dragon
Dragon har nästan ett buskigt utseende tack vare sina långa, tunna blad och en mild, men distinkt, lakritssmak. Den är hemligheten bakom många franska rätter och framförallt den viktigaste smaksättaren i en bearnaisesås. Dragonen förlorar mycket av sin smak när den torkats, så använd den färsk när det är möjligt.
Timjan
Timjan är en av de mest använda örterna, uppskattas av de flesta och passar till så många andra ingredienser. Dess varma och kraftfulla smak kompletterar kött, fågel, fisk, grönsaker, svamp, ost och till och med frukt (vi gillar den framförallt med fikon). Lägg en kvist i en sjudande soppa eller gryta och ta bort de nakna stjälkarna i slutet av tillagningen. Eller ta bort bladen genom att dra fingrarna nedåt längs skaftet och lägg i dem mot slutet av tillagningen.