Njut av krämig getost
När vi tänker på getost föreställer vi oss kanske i första hand en mjuk, krämig ost: en bredbar men något torrare variant av mjukost. Den här sortens getost, som går att hitta i de flesta snabbköp, kallas chèvre (vilket betyder getost på franska och uttalas ”shev”).
Vad är det för speciellt med getost?
För att finna svaret på denna fråga kontaktade vi Mary Keehn, ägare till Cypress Grove Chevre. Hon har tillverkat getost i norra Kalifornien sedan 1983. ”Getmjölk och därmed även getost är mycket lättare för kroppen att smälta än komjölk”, säger Mary. “Getmjölkens proteinkedjor är kortare och fettpartiklarna mindre. Detta gör getost till ett bra alternativ för dem som inte tål komjölk eller ost gjord på komjölk”.
I själva verket kan dock nästan alla sorters ost som görs på komjölk även göras på getmjölk: gouda, feta och till och med ädelost. Getostar kan vara mjuka, krämiga och milda men även lagrade, hårda och skarpa. De kan beläggas med örtkryddor, kryddor, aska eller t.o.m. torkade blommor och marineras i olivolja, vin eller saltlag.
Köpa getost
Du kanske inte hittar någon gårdstillverkad getost i ditt snabbköp men det finns andra goda alternativ, särskilt för dem som gillar milda ostar eller aldrig tidigare har provat getost.
Leta efter okryddade getostrullar (kallas bouchon och uttalas ”bushon” på franska). Dessa har en mjölkig, mild smak och är mjuk och fylliga. Du kan prova att breda lite på gurkskivor eller använda som fyllning till köksbärstomater.
Du kanske även hittar små runda getostar, ungefär i samma storlek som stora rockknappar (kallas crottins på franska och uttalas ”krotän”). Dessa är också mjuka och milda men lite torrare och inte lika enkla att breda. Skär dem i trekanter och använd dem som topping till sallad eller grillade grönsaker.
Mer äventyrliga ostar
Om det finns en ostbutik nära dig kanske du kan hitta mer exotiska getostar: gouda, cheddar, brie och till och med ädelost gjord på getmjölk. Getvarianterna har en skarpare och ofta även gräsigare smak än motsvarande komjölksostar. Om du känner dig osäker kan du alltid be att få smaka. En riktig butik kommer att uppskatta att hjälpa dig göra ett bra val. Mary Keehn säger att en liten provarkväll i en lokal ostbutik är det bästa sättet att öppna upp till mer exotiska getostar för första gången. “Det är det bäst sättet att bli lite modigare”, säger hon.
I ostbutiker hittar man både mjuka (även kallade unga) och lagrade varianter av getost. Unga ostar är nästan alltid mildare och ofta krämigare. Vill du ha något riktigt gott bör du hålla utkik efter en spansk getost som heter Garrotxa: fast, mjuk, skarp men ganska nötig; mycket sofistikerad smak.
Åldrad getost smular lätt. Fukthalten är faktiskt ofta så låg att många lagrade varianter beläggs med ett lager ätbar aska som hindrar dem från att torka ut helt.
Keehns Humboldt Fog är en getost i två lager med en tunn linje ask genom mitten. Askan sänker ostens syrahalt då den åldras och håller den mild och söt. Utsidan har ett mjukt, vitt ätbart mögel som påminner om brie.
För en riktigt intensiv smakupplevelse, prova en lagrad getgouda. Den kombinerar både smaken och sötman från salt karamell med konsistensen hos Parmigiano-Reggiano.