Dumplings – trendig (och lite nyttigare) snabbmat
I Stockholm har små "hål i väggen"-restauranger som serverar dumplings poppat upp som svampar i jorden. Framgången ligger i att det är gott, nyttigt och går snabbt att laga till.
Olika sorters dumplings
Dumplings är fyllda ”degbollar” gjorda på mjöl eller potatis som steks eller kokas.
De flesta matkulturer har sin egen variant av dumplings. I Ghana kallas de Fufu, i Italien gnocci och är gjord på potatis, i Tyskland knödel och i Sverige har vi kroppkakor. I Kina kallas den även, Jiaozi, och har traditionellt ingått i en måltid som förrätt med dippsås, i en gryta eller soppa. Så dessa degknyten är långt ifrån en nyhet. Det nya är att det sedan några år tillbaka har kommit att bli snabbmat nummer ett för många smak- och hälsomedvetna lunchätare.
Trend som växer
Som så ofta börjar en trend på flera ställen. Så även när det gäller utbredningen av dessa ”hål i väggen”-restauranger, dumplerior, ofta med enbart ett fåtal sittplatser men stort fokus på högkvalitativ hämtmat. Steam i Stockholm var till exempel tidigt ute. Den första av deras dumplerior öppnades för snart fem år sedan och blev snabbt så populär att ägarna öppnade en till i en annan stadsdel. Ett par år senare öppnade Peking mormors dumpleria, som skapade ringlande köer av dumplingssugna utanför den lilla lokalen i centrala Stockholm. Sedan kom Potstickers Dumplings bar, vars dumplings steks på undersidan och ångkokas på ovansidan. Tillagningen gör att degbollen fastnar i pannan, vilket gett upphov till namnet. Det senaste tillskottet är Beijing 8 som för närvarande finns i en slags ”betaversion” där gästerna kan vara med och utveckla konceptet genom att tycka till på deras hemsida.
Alla har de olika antal restauranger, inredning, meny och expansionstakt. Gemensamt är att de serverar någon form av dumplings. Steam kör med tre olika portionsstorlekar och kombinationer av dumplings med kött, fisk och vego. Till detta kan gästen välja mellan nudelsoppa eller ris och grönsallad som tillbehör.
Kocken Qingyun Liu på Pekingmormor är visserligen inte mormor men hon erbjuder handrullade köttfyllda dumplings fyllda med kött och lite mer ovanliga varianter så som kalv och lamm. Här ingår olika såser och tillbehör till de olika sorterna.
Potstickers har smakkombinationer som fläsk och ingefära, kyckling och vitlök eller tofu och svamp. Men också en egen variant med seitan - ett vegetariskt kött. Serveringssättet är med valfri sås och för strax under 20-lappen bönor eller nudlar som tillbehör.
Gemensamt för dessa nya snabbmatsrestauranger är att de också erbjuder andra asien-inspirerade maträtter och de har även en stor medvetenhet när det gäller valet av råvaror. På restaurangernas hemsidor kan man läsa om hur de prioriterar ekologisk och närproducerade ingredienser samt olika sätt om hur de tar hänsyn till klimatpåverkan i sin verksamhet. Det har med andra ord blivit lättare att äta gott, nyttigt, snabbt och medvetet. Förhoppningsvis fortsätter dessa dumplerior att dyka upp i vårt avlånga land.