Smart och gott med färskpotatis
Nu är den bästa tiden på året att njuta av potatis. Passa på! Det finns så mycket gott och nyttigt vi kan göra med färska små knölarna.
Av Sofia Fernberg
Publicerad 12 juni 2017
Färskpotatis är magert, mättande och ger oss energi i form av kolhydrater. Dessutom är den rik på c-vitamin, vissa b-vitaminer samt kalium och kostfiber. Äter du den med skalet på så får du också i dig extra mycket nyttigheter.
Sommarens bästa potatistips!
- Se till att alltid ha gott om färskpotatis hemma i kylen. Billigt, hållbart och så användbart.
- Koka alltid lite mer än du behöver för dagen. Det går utmärkt att förvara kokt potatis i kylen i några dagar. Perfekt att ta fram när du vill svänga ihop en potatissallad med en lätt vinägrett, eller bara skiva på en knäckemacka till mellanmål.
- Recept på en lätt potatissallad med honungssenapsdressing hittar du här.
- Skiva den kokta potatisen i äggskäraren så har du snabbt och lätt snygga skivor.
- Riv ner 4-5 kokta färskpotatisar i omelett- eller raggmunkssmeten så får du genast en mättande och c-vitaminrik sommarlunch.
- Tärna överbliven färskpotatis och lägg i en somrig soppa eller fiskgryta.
- Varva kokta färskpotatisar på grillspett tillsammans med andra grönsaker, fisk eller kyckling.
- Fina små drinktilltugg får du om du skär ett kryss i kokta, kalla små färskpotatisar, trycker till som på en bakpotatis och fyller med en klick lätt crème fraiche, rom, hackad rödlök och dill.
Källa: Svensk Potatis, Livsmedelsverket