Smart och lätt på julbordet
Så här gör du några av de vanligtvis energirika favoriterna mer rimliga i din julbudget.
Köttbullar
Använd vatten i färssmeten istället för mjölk eller grädde. Tänk på att vanliga kryddor inte kostar några Points så smaksätt lite mer bara!
Tillaga köttbullarna i ugnen. Du slipper dessutom stå i matoset vid spisen och passa. Sätt dem tätt på en plåt med bakplåtspapper och stek i nedre delen av ugnen, 30-35 min i 175 grader.
Jansson
Byt ut hälften av vispgrädden till vanlig mjölk och hälften till matlagnings- eller kaffegrädde.
Låt potatisstrimlorna sjuda sakta i gräddmjölken under omrörning tills de mjuknat. Det ger en lite “gräddigare” konsistens. Häll över i ugnsform och tillaga sen som vanligt. Minus smör på toppen då förstås!
Hovmästarsås
Klassiker som är svår att välja bort. Men det finns andra alternativ:
Blanda ca 40 % färdig sås med 60% lätt crème fraiche. Tillsätt lite färsk, finhackad dill och smaka av med salt och peppar så har du snart en ersättare värd sin plats på tallriken.
Rödbetssallad, sill och ris à la Malta
Alla rätter med mejeriprodukter är enkla att anpassa. Skippa majonnäsen och vispgrädden helt och välj turkisk yoghurt eller lätt crème fraiche istället.
Brukar du servera ris à la Malta med en skiva apelsin? Vänd på det istället! Gör en härlig apelsinsallad med rostad mandel och hackad mynta. Servera med en liten klick ris à la Malta.