Smörgåskrasse – perfekt att odla själv
I vinterns sista skälvande veckor innan våren brutit ut kan man behöva pigga upp sig. Ett sätt att göra det är genom att plantera vacker och god smörgåskrasse. Det är enkelt och kul. Vattenkrasse var liksom groddar något som folk ofta odlade hemma under 1970-talet. Så här 40 år senare har det stora intresset för ekologi och närproducerad mat fått många att rota bland barndomens måltidsupplevelser. Att odla vattenkrasse, inte att förväxla med den vackra krasseblomman eller krukväxten prydnadskrasse, är enkelt.
Örten med ursprung i Medelhavet har lätt att slå rot. Det är därför den passar så bra för hemmaodling och den har många användningsområden. Vattenkrasse passar lika bra på en smörgås med färskost och leverpastej som till en vacker och välsmakande garnityr på en sallad. Dessutom bryter krassen av perfekt mot en smörbaserad vitvinssås eller potatissallad.
Smörgåskrasse är full med smak och vitaminer. Den går att odla året runt men det kan vara lite extra kul att se hur den växer under tidig vår. Frön finns i välsorterade livsmedelsbutiker eller trädgårdsaffärer. Det är också något som passar jättebra att göra tillsammans med barn som då kan se hur krassen växer dag för dag. Det tar fyra till fem dagar innan den är klar. Enkelt att så, god att skörda.
Så gör du
Du behöver krassefrön, en tallrik och hushållspapper eller bomull. En del föredrar att så i hushållspapper, andra bomull eftersom de tycker att hushållspappret inte håller vätska. Gör så här:
- Ta fram en tallrik.
- Lägg en stor bit bomull (eller hushållspapper om du föredrar det) på fatet.
- Fukta bomullen/hushållspappret ordentligt.
- Strö över krassefrön i ett jämt lager.
- Ställ tallriken ljust men inte i solen. Eventuellt kan det vara bra att täcka över odlingen med plastfolie det första dygnet.
- Sedan gäller det att hålla bomullen/hushållspappret fuktigt hela tiden under de fyra till fem dagar det tar för krassen att gro.
- Efter några dagar när örterna har vuxit upp en bit går de utmärkt att ha i fönstret. Då får de ännu mer näring att växa.
Sedan är det bara att använda efter smak. Sedan kan du odla nytt i omgångar så att du hela tiden har lite färska örter rika på vitamin C och D att pigga upp maten med.