Socker eller sötningsmedel?
Socker och sötningsmedel är ett laddat ämne. Många tror att minsta gnutta socker utlöser ett ohanterligt begär efter mer, och tänker att alla kolhydrater (eller allt som smakar sött) bör undvikas för att inte sätta igång ett sockerberoende. Vissa menar att vanligt socker är en naturlig produkt och därmed skulle vara bättre, medan andra hellre väljer sötningsmedel för att undvika onödiga extrakalorier.
Socker som finns i godis, choklad, kakor, glass och läsk bidrar enbart med energi (kalorier), utan att bära med sig några andra ämnen som vi behöver. Kolhydrater och sockerarter från till exempel frukt, rotfrukter, bröd eller mejeriprodukter bidrar även med fibrer, vitaminer och andra näringsämnen, och är viktiga delar i en hälsosam kost.
Du som läser detta är troligtvis intresserad av hur det du äter och dricker påverkar din vikt, därför går den här artikeln framför allt på djupet vad gäller sötsakernas påverkan på kaloriintaget.
Olika typer av sötningsmedel
Sötningsmedel som används i livsmedelsindustrin har olika egenskaper. Vissa är väldigt koncentrerade och tillför enbart den söta smaken, de används ofta i kvarg, yoghurt, läsk och andra drycker – det gäller till exempel aspartam, cyklamat, sackarin och stevia (stevioglykosider). Andra sorter bidrar med både smak och volym i till exempel halstabletter och sockerfritt godis. De är oftast så kallade sockeralkoholer (såsom xylitol, sorbitol och maltitol) som kan de ge en laxerande effekt och bidra med en del kalorier. De är snällare mot tänderna än vanligt socker, men bör inte ätas någon större mängd.
Socker och hälsa
Rent socker har inga positiva effekter på hälsan, men är heller inte så ”farligt” som många tror. Alla kolhydratskällor bryts ner till sockerarter och används som energi i våra celler.
En viktig skillnad mellan att äta socker eller till exempel fullkornsbröd är hur det bearbetas och tas upp i kroppen. Fibrerna och tuggmotståndet i brödet ger mättnad medan det är lätt att äta för mycket av socker, och det blir svårt att nå eller hålla en hälsosam vikt. Drycker som är sötade med socker har ett särskilt starkt samband med övervikt, fetma och typ 2-diabetes, så när det gäller läsk och andra söta drycker är det klokt att välja light.
Den som äter sötsaker istället för mat får i sig mindre näring. Och att socker ökar risken för att få karies (hål i tänderna) är väl ingen direkt överraskning?!
Många svenskar får i sig för mycket socker, därför kan det vara bra att se över sina sockerkällor och hellre byta ut dem mot mer näringsrika livsmedel. Ofta är mellanmålen man får tag i ”på språng” inte de bästa varken ur vikt- eller näringssynpunkt, så var gärna förberedd med en frukt, en näve nötter eller en bra bar i väskan när du blir hungrig eller sugen på något.
Ditt eget val
Om du väljer socker eller sötningsmedel – eller avstår från sött – är helt upp till dig, men det kan vara bra att veta att de sötningsmedel som är godkända att använda i livsmedel har testats och bedöms vara säkra att använda i rimliga mängder. Och det faktum att till exempel en kaka har sötats med sötningsmedel istället för vanligt socker gör den oftast inte mer hälsosam än ”originalet” – mjöl och fett bidrar oftast med minst lika många extrakalorier som sockret i sig.
Mer läsning!
Du som vill fördjupa dig, läs gärna Livsmedelsverkets artikel och Råd om att minska på sockret, och artikeln Sötningsmedel, sötsug och blodsockerkontroll av Jacob Gudiol.