Sommarens buffémat
Planering
När man planerar en buffé är det viktigt att tänka på att rätterna ska komplettera varandra på ett bra sätt. Det bör finnas en harmoni mellan smakerna och rätterna ska gå att kombinera med varandra. Ha därför gärna en röd tråd eller ett tema för buffén. Satsa till exempel på en medelhavs- eller mellanösterninspirerad buffé. Eller duka upp en skaldjurs- eller helt vegetarisk buffé. Kom ihåg att ta fram maten i god tid så att den inte är kylskåpskall när gästerna kommer.
Bufféinspiration
Dela in maten i olika kategorier och se till att varje kategori är representerad på buffén.
Huvudrätt - Laga två eller max tre huvudrätter. Det blir lätt för många smaker som krockar om man blandar in fler huvudrätter. Marinerade kycklingklubbor, köttfärsspett, stekar, laxfiléer, vårrullar eller en god paj är säkra kort.
Kycklingspett - Marinera lagom stora kycklingbitar i en marinad på olivolja, balsamvinäger, soja, chilisås och sambal oelek. Eller gör en italiensk örtmarinad genom att mixa persilja, basilika, vitlök, olivolja och citron. Låt marinera ett par timmar. Stek kycklingen i en panna och trä på spett.
Lammstek – Hacka en rejäl bunt färsk rosmarin fint. Blanda med ½ dl olivolja, 5 pressade vitlöksklyftor, pressad citron, en liten sked honung, salt och peppar. Gnid in lammsteken med blandningen och tillaga i ugn på 125 grader tills innertemperaturen är ca 52-55 grader. Låt svalna och skär upp i tunna skivor.
Sallader - Möjligheterna är många när det kommer till sallader. Bönsallad, linssallad, quinoasallad, matvetesallad, grönsallad, tabbouleh eller tomat- och mozzarellasallad.
Quinoasallad – Sväng ihop en enkel men matig sallad med spenat, ruccola och mangold, körsbärstomater, kokt quinoa, parmaskinka, färska fikon, valnötter, smulad getost och en dressing på olivolja, balsamicovinäger, honung och citron.
Bönsallad – Skölj färdigkokta bönor, till exempel svarta, vita och kidneybönor. Blanda med hackad tomat, rödlök, fetaost och en massa färska örter, till exempel basilika, persilja och mynta. Slå på en dressing med olivolja, citron, salt och peppar.
Såser och röror – Pesto, tapenade, yoghurtsåser, fetaoströra, skagenröra, tomatsalsa, guacamole, paprikaröra eller hummus. Servera ett par såser som passar med den övriga maten.
Grönkålspesto – Mixa 1-2 krukor basilika, en näve hackad grönkålsblad (utan stam), ½ dl lättrostade pinjenötter, 1 liten vitlöksklyfta, 1 dl olivolja, salt och peppar med en stavmixer.
Paprikaröra – Halvera 4 röda paprikor och lägg med skalet upp på en bakpappersklädd plåt. Grilla i ugnen ca 15 minuter tills skalen börjar svartna. Dra av skalen när de svalnat något. Mixa paprikorna med 2 dl valnötter, 3 msk olivolja, 2 msk harissa, salt och peppar i en matberedare.
Grönsaker – Grillade grönsaker, ugnsrostade körsbärstomater och råa grönsaksstavar är exempel som brukar passa till det mesta på buffébordet.
Efterrätt – Arrangera ett fint efterrättsfat med frukter, bär, ost, bröd och nötter. Det blir en trevlig avslutning på middagen som kan förberedas långt i förväg.
Lägg upp en strategi
På en buffé där man vill prova lite av allt är det lätt hänt att överäta. Håll ett öga på tallriken när du tar för dig så att det i slutändan blir en normalstor portion. Det finns mycket man vill prova så välj med omsorg och ta mycket små munsbitar av allt. Håll dig till så rena smaker och ingredienser som möjligt. Satsa på grönsaker, sallader och rent protein och var försiktig med såser, röror och dressingar.