Svenska superbär
Svenska bär
Färska bär är bland det nyttigaste – och godaste! – man kan äta. De flesta innehåller stora mängder vitaminer och mineraler, men många av hälsoegenskaperna kommer från antioxidanter och fytonutrienter i bärens skal. Skalen innehåller även mycket pektin, en typ av gelbildande fibrer som sänker kolesterolvärdena, ger en jämn blodsockerhöjning och förbättrar tarmfunktionen. Passa på att njuta av de små kraftpaketen nu, för säsongen är kort.
Jordgubbar
Jordgubbar, svenskarnas favoritbär, innehåller C-vitamin, jod, kalium, magnesium och flertalet B-vitaminer. I studier har man sett att jordgubbar kan förbättra kolesterolvärdena och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Troligtvis är det den kraftfulla antioxidanten antocyanin, ämnet som ger bären dess röda färg, som är orsaken. Detta ämne har även en antiinflammatorisk effekt och kan reducera smärta. Jordgubbar äts ofta till efterrätt med grädde eller glass. Testa istället att servera en härlig jordgubbssallad på buffén eller som ett lättare tillbehör till grillmiddagen.
Lingon
Lingon innehåller viktiga antioxidanter, C-vitamin, kalium och magnesium. I uppmärksammade studier på möss har de även visat sig kunna skydda mot skadliga effekter av övervikt. Mössen som fick lingon i kombination med energirik mat ökade mindre i vikt, hade lägre blodsocker, lägre inflammationsgrad i kroppen och blev inte insulinresistenta i samma utsträckning som de andra. Dessutom var kolesterolhalterna och fettvärdena i levern lägre.
Blåbär
Blåbärets fantastiska hälsoegenskaper kommer främst från de färggivande antioxidanterna. Dessa ämnen kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, vissa typer av cancer, diabetes och demens. Dessutom verkar de kunna skydda ögonen mot åldersrelaterade förändringar.
Svarta vinbär
Förr användes svartvinbärssaft i medicinskt syfte för att förebygga förkylningar. Nyttan som medicin kan diskuteras men klart är att svarta vinbär innehåller i särklass mest C-vitamin av våra svenska bär. 100 gram svarta vinbär ger tre gånger dagsbehovet av C-vitamin. Dessutom innehåller de en hel del K-vitamin, kalium, kalcium och stora mängder antioxidanter av samma typ som finns i blåbär.
Hjortron
Hjortron är ett av de mest fiberrika bären. Det är också en källa till ellaginsyra, ett riktigt dunderämne som har visat sig kunna förhindra tillväxten av cancerceller. Ämnet kan också stärka immunförsvaret, förhindra åderförkalkning och minska andelen skadliga bakterier i tarmen. Det vanligaste är att man kokar sylt på hjortronen eller använder dem i efterrätter. Då försvinner en del av hälsoeffekterna eftersom många känsliga ämnen förstörs vid upphettning. Dessutom tillsätts stora mängder socker. Använd istället bären råa, till exempel i en smoothie eller som topping på mackan eller gröten. Hjortron och ost, som brie, chèvre eller västerbotten, är en klockren smakkombination.