Våga vego!
Det kan inte ha undgått någon att det är bra för både hälsa och miljö att äta mer vegetariskt och mindre kött. Fler och fler av oss säger också att vi både vill och tänker äta mindre kött, men vad vi säger och vad vi gör tycks vara två olika saker. Så varför har vi så svårt att ändra våra matvanor?
Testa vego
Alla behöver så klart inte bli vegetarianer på heltid men både hälsan och miljön gynnas av att äta vegetariskt då och då. Att vara flexitarian innebär att du äter en blandad kost, både vegetarisk och animalisk. 44% uppger att de äter vegetariskt minst en gång i veckan (bland kvinnor är denna siffra 51%).
Kanske är det den nivån du vill ligga på? Vegetariskt en eller två dagar i veckan, och kött och fisk de andra.
Att äta mer vegetariskt är förutom att vara bra för både hälsa och miljö också väldigt gott! Så våga testa.
Första hjälpen för ovana flexitarianer
Okej, så var börjar man om man som inbiten köttätare vill äta lite mindre kött? Linser är en bra produkt att starta med. De är perfekta att dryga ut grytor, soppor, biffar, omeletter och pajer med. Bra för både miljön och din SmartPointsbudget!
- TA BORT HÄLFTEN av färsen i din köttfärssås och tillsätt linser.
- DELA falukorven på två när du gör korv stroganoff. Frys in ena halvan och gör en stroganoff med mindre korv och fyll ut med linser.
- SMYG IN lite kokta linser i färsen när du gör burgare. Du behåller den härliga köttsmaken, men gör ett smartare val!
Baljväxter
Ärter, bönor och linser har superbra näringssammansättning eftersom de är rika på protein och fibrer, och de kolhydrater som finns i tar tid att bryta ner. Detta gör att vi håller oss mätta länge på dem. Med sin långa hållbarhet är de även en perfekt stapelvara. De har många olika användningsområden, är billiga att köpa och är dessutom Pointsvänliga.
KIKÄRTER
Kikärter är, med sin nötiga smak, goda i orientaliska grytor. De är också perfekta att göra olika röror eller biffar på. Och sist men inte minst är de ju huvudråvaran i falafel, och vem gillar inte det?
LINSER
Det finns ett gäng olika sorters linser, där de röda, gröna och svarta (beluga) är de vanligaste vi brukar se i butikerna. De olika sorterna passar bäst till olika rätter. Röda är perfekta i grytor, soppor och biffar. Gröna och svarta är fastare i konsistensen och passar därför utmärkt som bas i sallader, men även som köttfärssubstitut i exempelvis texmex-rätter och kryddiga grytor.
BÖNOR
Bönor har, liksom linser, många bra användningsområden. Biffar, bullar och grytor är bara några av dem. De är också smarta att mixa ner i grönsakssoppor för extra fyllighet och mättnad. Testa t ex den krämiga primörsoppan på nästa sida.
Andra köttsubstitut
QUORN
Quorn är gjort på ett slags svampprotein och du hittar produkterna i frysdisken. Det är en god proteinkälla och fungerar som ersättningsprodukt till kött. I många köttrecept du gillar kan du alltså ersätta köttet med quorn.
TOFU
Tofu är gjort på sojabönor och fungerar utmärkt som köttsubstitut. Den är en mästare på att suga åt sig smak och därför passar den utmärkt i t ex asiatiska rätter. Prova i en kryddig wok eller marinera, panera och servera till en nudelsallad.
SOJAPRODUKTER
Det finns en uppsjö sojaprodukter på marknaden. Vissa är frysta, andra är färska, vissa är nyttiga, andra är mindre nyttiga. Sojaprodukter fungerar, liksom quorn och tofu, som ersättning till kött.