Få fart på fettförbränningen
Din kropp förbränner energi dygnet runt. Oavsett om du ligger på sofflocket eller springer ett marathonlopp! Men varifrån i kroppen som energin tas beror på vilken typ av aktivitet du utövar.
Tänk på hur en hybridbil fungerar för att förstå det bättre! I lugnt innerstadstempo använder den elmotorn, men så snart du gasar ut på motorvägen så växlar den över till bensin. Lite så fungerar även din kropp!
Om du går ner i vikt genom att enbart minska på energiintaget (elmotorn) så tas hälften av energin från muskler och hälften från kroppsfettet. Men om du bygger upp dina muskler genom att träna styrka och kondition så tas uppemot 80% av energin från fett (bensinmotorn).
Lågintensiv eller högintensiv träning?
Lågintensiv träning är nog så bra som högintensiv. Men det krävs längre promenader för att motsvara en högintensiv löprunda exempelvis. Dessutom fortsätter förbränningen ett bra tag efter ett högintensivt pass.
Det är viktigt att utöva motion som man trivs med, för motivationens skull, så att det blir av. Men styrketräning är trots allt viktigt för att inte tappa muskler under viktnedgången!
Kombinera gärna promenader flera gånger i veckan med något kort styrke- och motionspass. Då ökar fettförbränningen eftersom musklerna drar mer energi.
Anpassa kosten för bäst fettförbränning!
För att fettförbränningen ska bli så effektiv som möjligt är det viktigt att äta rätt i förhållande till träningen. Ta reda på vad som gäller för just din träningsform. Några generella råd:
- Träna inte på fastande mage.
- Ät ca 2 timmar innan ditt träningspass.
- Ska du träna högintensivt är det bra att ta till exempel en banan precis innan passet.
- Ät ett mål inom 2 timmar efter träningen. Antingen en större måltid eller ett mellanmål som till exempel kvarg, keso, ägg eller nötter.