Glass i stora lass
Njut av glass i sommar, men tänk på att göra smarta val!
Glasshistoria
Glassens ursprung kan spåras så långt tillbaka som 4-5000 år sedan då den ”uppfanns” i Kina. Enligt sägen var det en envis kejsare som fick sina tjänare att göra glass med hjälp av snö. Glassens väg gick sedan vidare till Indien och Persien. Till Europa spreds den inom Romarriket där den glömdes bort under 1000 år. Men intresset för glass vakande till liv igen när Marco Polo tog ”gelato”, som han kallade den, från Kina till Europa en andra gång. I Sverige serverades glass för första gången 1841 på ett konditori i Stockholm men det var först på 1950-talet fick den sitt stora genomslag tack vare att frysboxen uppfanns.
Olika sorter
Glass görs av grädde, mjölk, vatten eller fruktjuice och till det sätts socker, ägg och något som ger smak så som vaniljstång, choklad eller bär. På senare tid har man också börjat använda yoghurt som bärande ingrediens. Att experimentera med olika smaker har kommit att bli populärt hos många gourmetkockar inte minst tack vare avancerade glassmaskiner. En slags mixer, som liksom glassmaskiner för konsument, som skapar en len och mjuk glass av frysta råvaror på väldigt kort tid. Det här har fått kockar att göra glass med sådant som anklever, hummer, sparris eller bacon.
Smalare varianter
Yoghurtglass, sorbet eller lättglass är de smalare alternativen. Men de kan också innehålla tillsatser som exempelvis en KRAV-märkt gräddglass inte gör. Numera har producenterna uppmärksammat många människors ovilja att äta detta och det finns massor med god glass utan tillsatser. Glass har i snitt mellan 3 och 5 SmartPoints per deciliter. Ett bra sätt att hålla formen är att välja de lättare sorterna som alltså är sorbet och yoghurtglass. Den största utmaningen är väl de många tillfällena för glassätning som sommaren erbjuder? Då kan man inspireras av varma länder där man ofta äter frukt eller till och med fryst frukt istället för glass för att få svalka.
Tips: En god, elegant sommardessert
Lägg en kula hallon- eller jordgubbsorbet i ett likör- eller champagneglas.
Häll på lite bubbligt dessertvin, eller frizzante som man säger på italienska, precis innan servering. Det blir gott, vackert och kittlande att äta.