3 frågor som hjälper dig hantera ohjälpsamma tankar

Publicerad 24 juni 2024

Varför klarar jag aldrig av att hålla mig till planen? Nu har jag förstört allt! Kommer du på dig själv med att tänka ohjälpsamma tankar ibland? Det är helt normalt, men det kan vara förödande för ditt självförtroende och hindra dig från att nå dina mål. Fråga dig själv de tre frågorna nedan för att få ett annat perspektiv på dina tankar.

1. Vad tänker jag just nu?

Lägg märke till vad du säger till dig själv.

”Jag klarar inte av mitt aktivitetsmål idag heller! Jag kan aldrig hålla mig till planen! Jag kan lika gärna ge upp.”


2. Hur får mina tankar mig att må? Och hur påverkar det mig?

Förstör dina tankar ditt självförtroende? Känner du dig nere eller omotiverad? Vad leder det till?

"När jag fokuserar på det som gått fel känner jag mig frustrerad och tvivlar på mig själv. Det kan leda till att jag ger upp."


3. Hur kan jag ändra mitt perspektiv?

Tänk på hur du kan agera på ett sätt som istället motiverar och inspirerar dig.

“Jag kan påminna mig själv att ett snedsteg inte betyder att allt är förstört. Sedan planerar jag in en promenad, ber en vän att hänga med och lägger mina träningsskor vid dörren.”


Låt oss gräva lite djupare…

Har du någon gång halkat av banan utan att förstå hur det blev så? Kanske har du hoppat över dina dagliga promenader eller slutat regga. Det är mycket möjligt att allt började med en ohjälpsam tanke.

Våra tankar påverkar vad vi gör – eller inte gör. Försök att lägga märke till när dina ohjälpsamma tankar dyker upp. När du uppfattar en negativ tanke och funderar över hur den påverkar dig blir det enklare för dig att vända tanken innan den förstör för dig. Målet är att acceptera tankarna utan att låta dem påverka ditt självförtroende eller din hälsosamma resa.

Att förändra ditt sätt att förhålla dig till dina tankar sker inte över en natt. Det kräver tid och uppmärksamhet då många av våra tankar är automatiska. Var tålmodig och utforska den här tekniken i din egen takt efterhand som du uppmärksammar ohjälpsamma tankar.