Det mjölkas växtdryck

Utbudet har växt sig enormt när det kommer till olika varianter av växtbaserade “mjölkdrycker”. Men hur framställs dryckerna och hur bra är dom ur hälso- och näringssynpunkt? Här får du en liten guide!
Publicerad 4 februari 2020

Utbudet har växt sig enormt när det kommer till olika varianter av växtbaserade “mjölkdrycker”. Havre-, mandel- och sojadryck är bara ett axplock av dessa och som har blivit ett alternativ till den traditionella komjölken. Men hur framställs dryckerna och hur bra är dom ur hälso- och näringssynpunkt? Vi ger dig här en liten guide av ett urval av några populära växtdrycker på marknaden.

Havredryck

Havredrycken har minst sagt blivit omåttligt populär de senaste åren. Drycken tillverkas av havre, vatten (havrebas) och rapsolja. Drycken är krämig och har en naturligt söt smak. Den har ett relativt högt innehåll av kolhydrater då den tillverkas av havre, vilket gör att den ger ett högre näringsvärde än de andra växtbaserade dryckerna. Den passar utmärkt att servera till frukostgröten.

Mandeldryck

Mandeldryck tillverkas av vatten och mandel som odlas i torra områden med konstbevattning. Den har en nötig smak som passar bra i smoothies som smakförhöjare.  Drycken innehåller knappt något protein trots att mandel i sig är proteinrik. Däremot innehåller mandelmjölk avsevärda mängder vitamin E. Drycken finns både sötad och osötad.

Sojadryck

Tillverkningen av sojamjölk sker kortfattat genom blötläggning och malning av sojabönorna. Därefter tillsätts vatten och massan pressas och silas. Sojadrycken har utvecklats genom åren för att få en så bra sensorisk kvalité som möjligt, den är len och har en relativ naturell smak. Dock kan det diskuteras hur bra sojaproduktionen är för vår planet. Proteininnehållet och proteinkvaliteten i sojadryck är jämförbar med komjölk. Drycken finns både sötad och osötad.

Ärtdryck

Ärtdryck tillverkas av ärtprotein, som än så länge är en outvecklad livsmedelsprodukt, därför kräver drycken förädling och sötas med agavesirap då ärtor inte är så söta i sin naturliga form som exempelvis havre. Konsistensen är krämig och smaken är inte så söt som andra växtbaserade drycker. Ärtdryck är likt sojadryck rik på protein då den utvinns från proteinrika ärtor. 

Näringsvärde och berikning

Något som är gemensamt för de flesta växtbaserade drycker är att de berikas. Det betyder att vitaminer och/eller mineraler tillsätts för att förbättra dryckens näringsvärde. Det görs för att ge drycken ett likartat näringsvärde jämfört med det livsmedel det är avsett att vara ett alternativ för, som i detta fall komjölk som innehåller de vitaminer och mineraler naturligt.

Fettet i de flesta växtbaserade drycker är omättat då det är växtbaserat, vilket är positivt ur hälsosynpunkt. Många växtbaserade drycker innehåller dock tillsatser såsom stabiliseringsmedel och sötning för att skapa en önskad konsistens och smak. Komjölk är utan tillsatser och innehåller naturligt de näringsämnen som är bra för oss, med undantag för D-vitamin som även komjölken berikas med.

Näringsinnehåll för de drycker som nämns i artikeln

100 mlHavredryckMandeldryckSojadryckÄrtdryck
Energi (kcal)46243934
Fett (g)1,51,11,82,1
varav mättat dett (g)0,20,10,30,2
Kolhydrat (g)6,732,52
varav socker (g)4,132,52
Protein (g)10,532
Kalcium (mg)120120120120
D-vitamin (µg)1,10,750,751
B12 (µg)0,40,40,40,4

Referens: Havredryck 1,5% - Oatly, Mandeldryck - mandel original Alpro, Sojadryck - soja original Alpro, Ärtdryck original - Sproud.

Slutsats 

Visst är det spännande att det finns så mycket att välja på! Kanske hittar du en ny favoritdryck att servera till din frukostgröt? Något du behöver ha koll på om du utesluter alla mjölkprodukter, såsom mjölk, yoghurt och ost från din kost, är att det kan vara svårt att få i dig alla de näringsämnen du behöver (främst om du är vegan). Då är det extra viktigt att du är noggrann och medveten om hur och vad du äter. Men växtbaserade drycker är ett bra alternativ för dig som, av olika anledningar, inte vill eller kan dricka mjölk. Läs mer om mjölk vs växtbaserade drycker här.