Söta med Stevia
Stevia är ett sötningsmedel som har funnits på marknaden sedan 2011 och blir allt mer populärt. Det påverkar inte blodsockret och är helt energifritt.
Sötningsalternativ
Det finns tre olika alternativ för att söta mat: naturliga sockerarter (till exempel vanligt socker, fruktos och druvsocker), sockeralkoholer och sötningsmedel. Sötningsmedel kan vara naturliga eller syntetiska ämnen och får i regel bara användas som tillsats i light-produkter och livsmedel utan tillsatt socker. Sötningsmedel som aspartam, sackarin, cyklamat, acesulfamkalium och sukralos är många gånger sötare än vanligt socker. De är mer eller mindre energifria och påverkar blodsockret i ytterst liten grad. Sockeralkoholer, som sorbitol, xylitol, laktitol och maltitol, är sötningsmedel som i regel är något mindre söta än socker. De flesta höjer blodsockret något, men höjningen är modest jämfört med vanligt socker. Sockeralkoholer är också mindre skadliga för tänderna eftersom de inte sänker pH-värdet i munnen.
Stevia – en Sydamerikansk ört
Stevia är en växt som härstammar från Paraguay och Brasilien där den använts som medicinväxt och som sötning i hundratals år. Själva växten är inte godkänd som livsmedel och får inte säljas inom EU. Däremot används söta ämnen som utvinns ur stevia, så kallade steviolglykosider, som sötningsmedel och tillsatser i livsmedel. Dessa ämnen är ungefär 200 - 300 gånger sötare än socker men innehåller ingen energi. De påverkar inte heller blodsockret nämnvärt och ger därför inget insulinpåslag i kroppen. Detta är en stor fördel jämfört med vanligt socker som både innehåller energi och ger en kraftig blodsockerhöjning med efterföljande insulinpåslag. Insulin är ett fettinlagrande hormon som hjälper blodsockret in i levern och cellerna. I stora doser gör det att blodsockret sjunker som en sten. Detta tolkar hjärnan som att vi behöver mer energi, vilket resulterar i ännu mer sötsug. Stevia ger alltså inga av dessa negativa effekter och har dessutom visat sig ha en viss blodtryckssänkande effekt.
Användning
Stevia finns att köpa i flytande form, som pulver och som små tabletter att söta drycker med. Dessutom används det flitigt som tillsats i livsmedel som glass, ketchup, yoghurtprodukter, choklad, söta drycker och andra sötsaker. Eftersom stevia kan ha en bitter eftersmak av lakrits blandas det ibland med andra sötningsmedel eller sockeralkoholer.
Med måtta
Den maximala rekommenderade dosen är fyra milligram per kilo kroppsvikt och dag. Även om stevia inte påverkar vikten eller blodsockret är mat med sötningsmedel sällan bra mat och inget man bör äta regelbundet. Både socker och sötningsmedel håller nämligen sötsuget vid liv. Det bästa är att dra ned på intaget av sötsaker i största möjliga mån och på så sätt vänja sig av vid den söta smaken.