Klimatsmart är ju smart
Visste du att, om du äter klimatsmart så äter du också sunt och balanserat. Och samma sak omvänt. Perfekt, du kan alltså göra båda sakerna samtidigt!
Av Sofia Fernberg
Publicerad 27 mars 2017
Visste du också att den största delen av människans klimatpåverkan kommer från maten vi konsumerar? Så om vi vill värna om vår hälsa såväl som vår planets framtid så finns all anledning att ta steget mot en sund och klimatsmart kost.
Så blir du ännu mer klimatsmart
- Minska ditt köttintag och välj hellre ekologiskt, vilt och fågel. Lagom mängd kött per dag och person är 55 g.
- Prova en vegetarisk dag i veckan - baljväxter innehåller mycket protein och är även billigt och hälsosamt. Samla ihop ett tiotal recept att välja bland. Kanske inser du att en dag är för lite.
- Gör dina favoriter mer klimatsmarta! Exempelvis köttfärssås: ta hälften röda linser och hälften köttfärs. Öka på vattenmängden enligt anvisning på linsförpackning.
- Ät efter säsong. Passa på att njuta av närodlat när det finns tillgängligt.
- Ät mindre skräpmat, godis, chips och läsk. Det ger ingen näring och skadar samtidigt miljön.
- Ät fisk som är miljömärkt – kolla efter symbolerna MSC, ASC och Krav.
Så kan du minska matsvinnet!
- Skapa en hylla i kylen för sådant som ska ätas före allt annat. Kanske står där en hel middag och bara väntar? Läs mer om hur du förvarar maten rätt.
- Ett halvt blomkålshuvud? Riv ner och förväll i lättsaltat kokande vatten. Servera istället för ris.
- Lite kvar i botten av tacosåsburken? Häll ner i pastasås eller soppa så den inte blir stående längst bak bland syltburkarna i kylen.
- Slattar av crème fraiche, yoghurt, mjölk och keso kan utan vidare få åka ner i en pannkakssmet. Även om de börjat surna. Desto bättre blir resultatet till och med!
- Planera in en restfest en lunch eller middag i veckan. Fram med allt som riskerar att bli dåligt. Var kreativ. Kan något bli en soppa eller sallad? Ägg som håller på att gå ut - gör en omelett eller äggstanning till en läcker paj.
- Och så vidare! Låt kreativiteten flöda - utmana barnen på idéer om vad ni kan göra av resterna.