Fyra tips för dig som vill minska ditt matsvinn
Människans matsvinn får oerhörda konsekvenser för klimatet i form av exempelvis ökade växthusgaser och övergödning. Bara i Sverige slänger vi i snitt 97 kilo matavfall per person, enligt SCB.
I ett av FN:s globala mål står att jordens matsvinn måste halveras till år 2030. För att klara detta måste vi alla bli mer medvetna och ta vara på jordens resurser på ett bättre sätt. Här kommer några enkla tips som hjälper dig på vägen:
1. Ta vara på fallfrukt. Varje höst ruttnar många underbart goda äpplen och plommon i svenskarnas trädgårdar. Istället för att ta vara på fallfrukten köper vi frukt och juice som transporterats eller importeras. Så om du är en av de lyckliga som har tillgång till fruktträd, använd frukten till matlagning! Sylta, gör must, frys in eller torka. Eller varför inte baka en god smulpaj med rabarber och äpple att bjuda grannarna på?
2. Kylskåpsrensa! Det är så lätt att köpa nytt utifrån vad man är sugen på för stunden – vilket snart resulterar i att rester och matvaror som redan finns i kylskåpet till slut slängs. Att handla mat efter en planerad inköpslista underlättar också för den som önskar att gå ner i vikt. Om du endast köper det du planerar att äta under veckan gör du dig själv en jättetjänst att hålla dig till just den maten – två flugor i en smäll helt enkelt.
3. Frys in mat – eller köp fryst från början. Ett enkelt sätt att slippa slänga mat är att frysa in den när den börjar bli gammal, eller att helt enkelt köpa fryst redan från början. Rent näringsmässigt kan det dessutom vara en fördel att köpa fryst mat eftersom grönsakerna tappar en del av sin näring när de transporteras långt. Frysta grönsaker förvälls och fryses in direkt efter skörd vilket gör att näringen behålls.
4. Släng inte bara för att bäst före datumet passerat. Bäst före är det datum som tillverkaren garanterar att maten behåller sina egenskaper fram till dess – men det behöver inte betyda att den inte går att äta efter det. Våga smaka lite, lukta och titta ordentligt på maten innan du bestämmer dig för att den är gammal. Här förklarar Livsmedelsverket mer om hur du kan tänka kring datummärkningen.