Picklade grönsaker
Att pickla innebär att du lägger grönsaken i en lag för att ge smak. Ofta ger det en sötsyrlig smak som passar extra bra till fågel och fisk. Det förhöjer din måltid och sätter pricken över i:et.
Pickla är en gammal teknik som användes för att konservera grönsaker och fisk som sill och strömming. Idag picklar man för att förhöja smaken och till exempel picklade rödlökar passar alldeles utmärkt med en sötsyrlig ättikslag och serveras tillsammans med fågel. Picklar du grönsaker bör du helst göra det dagen innan du tänkt servera så att det får stå och dra till sig ordentligt.
Pickla rättika
För att pickla rättika och morötter kan du använda risvinsvinäger, salt, socker och vatten. Grönsakerna ska skäras i tunna stavar och helst stå över natten för att bli picklade ordentligt. Rättika är en stor rotfrukt som är släkting till rädisan. Det är alltså inte bara grönsaker som passar att picklas, utan rotfrukter och svamp är också gott.
Egen saltgurka
För att göra din egen saltgurka att ha på smörgåsen tar du helt enkelt en gurka och lägger i en lag gjord på salt, socker, vatten och lite dill. Du kan dela gurkan i tre delar innan du lägger den i lagen, och sedan ska den stå i kylen åtminstone över natten. Därefter kan du skiva den och servera på till exempel en leverpastejsmörgås.
Blandande picklade grönsaker
Att blanda olika grönsaker, som blomkål, rödlök, pepparfrukt och syltlök och pickla dessa passar väldigt bra till kallskuret kött. En god lag gör du på vatten, socker och ättika och kryddar med lagerblad och senapsfrön. Blomkålen ska kokas lätt innan du lägger den i lagen, de andra kan du skära och lägga i direkt.
Spännande kryddning
Grunden när det kommer till att pickla är ju lagen, som ofta består av vatten, socker och salt. En väldigt enkel lag att utgå ifrån är 1-2-3-lagen. Då använder du lika delar vatten, ättika och socker och det kan ge lite extra sting till dina grönsaker. Beroende på vad du ska pickla kan du sedan välja exempelvis att byta ut ättikan mot risvinsvinäger. Du kan också välja, för nyttighetens skull, att hoppa över sockret eller använda oraffinerat socker. Om du vill ha sötma kan en klick honung vara ett bättre alternativ. När du har basen i lagen kan du krydda den hur du vill. Varför inte prova med stjärnanis och kanelstång? Du kan också ha färsk ingefära, lagerblad eller koriander i lagen.