Klä dig rätt för träning i kyla
Det viktigaste att ha i åtanke när du ska träna utomhus i kyligare väder är lager på lager, den så kallade flerskiktsprincipen. Ju kallare det är, ju fler lager bör du ha. Det är räddningen mot frusenhet och transporterar bort svett utan att du blir nedkyld. Ta hellre två tunna strumpor än en tjockare till exempel.
Materialval är också viktigt. Bomull ska du inte ha närmast kroppen då materialet inte kan ta upp så mycket vätska utan lätt blir fuktigt när du svettas och därmed nedkylande. Ull är ett utmärkt material vid kyla och är lämpligt att ha som underställ närmast kroppen. Fördelen med underställ i ull är att ullen renar sig själv och inga bakterier fastnar i fibrerna, vilket gör att du inte behöver tvätta understället lika ofta som ett i syntet. Glöm inte att även underkläderna bör vara i ett funktionsmaterial, eftersom det är det vi har allra närmast kroppen. Nästa skikt kan vara i exempelvis ylle, fleece eller syntet och ytterst ett vind- och vattentät skikt. Fukten ska kunna transporteras ut mellan lagren, att materialen andas är A och O.
Förutom flera lager ska man även vara noga med att inte ha glipor mellan kläderna där kall luft kan tränga in. Framförallt ska du se till att hålla dig varm om huvud, fötter och händer. Mössa, eller pannband, som håller värmen kvar på huvudet, liksom vantar på händerna. Tumvantar håller värmen bättre än fingervantar.
Tänk på att du snabbt blir varm när du rör på dig och därför inte bör klä på dig för mycket på en gång. En tumregel är att du ska känna dig lite frusen i början, så kan du räkna med att vara lagom varm resten av passet.
Klär du dig för varmt från början så svettas du desto mer, vilket kan göra att du kan bli ännu mer nedkyld än om du valt en lättare klädsel som transporterar bort svetten bättre. Men, har du flera lager och märker att det blir för varmt, så är det lätt att skala av ett lager under träningens gång.
När du tränar i kyla får du tänka på att inte pressa dig alltför hårt, börja hellre lugnt och mjukt så lungor och hjärta hinner komma igång. Är det under -15 grader bör du faktiskt ställa in din träning. Att träna i för kall luft kan vara skadligt för lungorna. Att anpassa tempo och upplägg efter väderlek är också bra att ha i åtanke, att träna i kallare väder är en större påfrestning för kroppen, men med rätt klädsel och lagom tempo så kan träningspasset bli riktigt härligt! Se fördelarna jämfört med inomhusträning: dagsljus, frisk luft, mindre risk för att bli smittad av förkylda medmänniskor och bättre immunförsvar.