Träna eller inte träna?
Alkohol
Vad händer egentligen om man tar ett glas vin efter träningen? Eller om man tränar bakfull? Har träningen fortfarande effekt eller är det bortkastat att pallra sig iväg till gymmet? Givetvis ska man aldrig träna med alkohol i blodet. Dels ökar skaderisken och dels avstannar leverns fettförbränning så länge man har alkohol i systemet. Men att ta ett glas vin eller två på kvällen påverkar inte resultatet nämnvärt. Dricker man däremot större mängder efter träningen minskar hormonsvaret signifikant. Frisättningen av testosteron och tillväxthormon sjunker och det blir mycket svårt att bygga muskler. Av samma anledning bör man dagen efter ett större alkoholintag undvika tung styrketräning. Välj istället en joggingrunda i måttlig takt. Kondition- och uthållighetsträning påverkas inte alls i samma utsträckning eftersom kroppens syreupptagningsförmåga fungerar som vanligt. Alkohol kan alltså ha en negativ inverkan på träningen, framför allt vid styrketräning, men det är sällan en anledning att hoppa över ett pass. Dricker man små till måttliga mängder påverkas träningsresultatet knappt alls.
Värktabletter
De vanliga verksamma substanserna ibuprofen, diklofenak och acetylsalicylsyra tillhör gruppen inflammationsdämpande NSAID-läkemedel. Proteinsyntesen, den process då kroppen bygger upp musklerna efter hård träning, påverkas mycket negativt av denna typ av värktabletter och en del av träningseffekten går förlorad. På lång sikt kan de även försvaga muskler och senor och öka risken för stroke och organskador. Risken för biverkningar är större ju högre dos man tar och ju hårdare man tränar. En tablett för att bli av med huvudvärken före yogapasset är inget problem, men att sätta det i system eller att träna mycket hårt med värktabletter i kroppen är ingen god idé. Måste man ta en värktablett i samband med träning är preparat med paracetamol att föredra. Tänk dock på att träningen i sig är en effektiv smärtlindrare och det går ofta att träna bort smärta.
Förkylning
Träning i samband med förkylning ökar risken för hjärtmuskelinflammation, vilket kan vara mycket allvarligt. Risken är större i början av infektionen. Har man halsont, snuva eller andra förkylningssymptom bör man därför avvakta med träningen, även om det inte känns så farligt. Man ska under inga omständigheter träna med feber. Snuva och torrhosta kan dock sitta i länge efter en förkylning. Har man inga övriga symptom kan man börja träna försiktigt. Blir man kallsvettig, yr eller överdrivet utmattad är det ett tecken på att kroppen behöver mer tid för återhämtning.
Trötthet
Förväxla inte mental och fysisk trötthet. Många är helt fysiskt inaktiva under arbetsdagen men ändå mentalt slutkörda när de kommer hem. Då är det extra motigt att ge sig iväg till gymmet. Men träningen kommer ladda upp den mentala energin genom att ge hjärnan mer syre och rensa den på stresshormoner. Samtidigt förbrukas den lagrade fysiska energin vilket gör en behagligt trött. Resultatet blir att man sover bättre, blir stresståligare och får mer energi. Trötthet är alltså en mycket dålig ursäkt för att inte träna.