9 olika kålsorter - allt du behöver veta!
Klassisk vitkål, nyttig grönkål eller vacker rödkål? Vilken sort passar bäst till gratäng och vilken är godast i en sallad? Nu reder vi ut alla frågetecken!
Vitkål är vår mest välkända kålsort. Den är både billig, nyttig, mångsidig och blir bara mer och mer populär. Vitkål gör sig bra som finstrimlad i en sallad precis som den är - krispig med en lite pepprig smak. Vill du ha en mildare smak kan du stuva vitkål och servera som tillbehör. Givetvis går de klassiska rätterna kåldolmar, kålpudding och coleslaw alltid hem! Vill du testa något nytt? Prova göra vår krämiga vitkålsgratäng med kycklingfilé!
Spetskål
är ungefär som en spetsig och löst packad vitkål. Precis som vitkål fungerar spetskål att strimla och göra pizzasallad av, men är nästan mer populär som tillagad. Testa att klyfta den snygga spetskålen, ringla över lite salt och olja och helrosta i ugnen som tillbehör till grillat. Stek eller stuva och servera till husmanskosten. Spetskål funkar till det mesta!
Rödkål
Hur vacker är inte rödkål? Den fina röda färgen kommer från färgämnena antocyaniner, samma antioxidanter som gör blåbär så djupt blå och nyttiga. Rödkål finns tillgänglig året om och är värd att ätas oftare än kring jul. Testa att byta ut vitkål mot rödkål i en coleslaw så blir den vackert rosa.
Gör en fiskgratäng med rödkålssallad, ugnsbaka skivad rödkål med en klick smör eller strimla och ha i tacos. Den röda färgen piggar upp vilken rätt som helst, tänk bara på att den färgar av sig!
Brysselkål
Små kålhuvuden som är lika gulliga som goda. Vad du än gör koka inte brysselkål för länge, då tappar de sin spänst, blir mjöliga och förlorar dessutom viktig näring. Vi alla har nog motvilligt tvingat i oss överkokt brysselkål någon jul eller två. Brysselkålen är mångsidig och behöver inte alltid kokas. Prova halvera kålen och smörstek i en stekpanna eller rosta i ugnen. Brysselkål funkar utmärkt i en gratäng eller i en pastarätt också. Nu finns även flower sprouts i många butiker, en blandning av grönkål och brysselkål.
Blomkål
Blomkål är en perfekt råvara om du vill byta ut potatisen någon gång. Precis som potatis fungerar den bra som bas till många rätter. Blomkål har en mild kålsmak som blir lite söt och smörig vid tillagning och passar därför perfekt som soppa, i gratäng eller som puré. Har du testat göra blomkålsris? Råriv blomkålen på den grova sidan av rivjärnet och servera som ris till en mustig gryta. Det blir både nyttigt och gott!
Savoykål
Savoykål påminner om vitkål men är lite mildare i smaken och med krusiga vackra blad. Passar perfekt som finstrimlad i sallad, men lika bra varm, stuvad, blancherad, som dolmar eller i en wok.
Grönkål
Grönkålen är inte enbart känd för sin plats på julbordet, utan är en riktigt trendig grönsak i nyttiga smoothies och som krispiga grönkålschips. Inte speciellt oväntat eftersom grönkål är smalt, full med fiber, antioxidanter och riktigt gott! Precis som rödkålens starka röda färg visar ett rikt innehåll på antioxidanter gör grönkålens djupt gröna färg detsamma. Gör en grönkålssoppa, stuva och ha till pastan eller gör vår supergoda grönkålspaj med västerbottensost.
Är du redan ett fan av grönkål borde du testa kusinen svartkål! Här är ett gudomligt gott recept på svamppasta med svartkål!
Pak choi
Pak choi är en asiatisk kål med mild kålsmak. Den påminner lite om mangold och är mjukare i bladen. Pak choy är ett självklart val till asiatiska rätter som wok, kryddiga soppor och kimchi.
Fänkål
Fänkål har en härlig smak av lakrits och är en perfekt smaksättare till fisk- och skaldjursgrytor. Testa göra en sallad på strimlad fänkål, gurka och dill, det är ett perfekt tillbehör till fisken, lamm eller grillat. Dessutom är blasten av fänkålsdill en god krydda!
Tips
- Förvara kål kallt i +2–4 grader, gärna i plastpåse se den inte torkar. Halverad kål och brysselkål är extra känsligt.
- Kål passar med både sötma och syra. Blanda kålen med smakkompisarna citrus, äpple, torkad frukt eller honung.
- Kål är mer beskt som rå, men kan vara lika gott för det!
- Grönkål och brysselkål tål frost och är perfekt att odla hemma.