Bra mat vid diabetes

Publicerad 28 november 2017

Genom rätt kost vid diabetes kan du hålla blodsockret på en stabil, låg nivå och minska risken för följdsjukdomar. För den som har typ 2-diabetes kan en bra kost även senarelägga eller undvika behovet av medicinering. Mat som är bra för den med typ 2-diabetes är även bra för den med typ 1-diabetes.  

Det finns två olika typer av diabetes. Dessa kallas typ 1- och typ 2-diabetes. Lär dig mer om diabetes här.

Behandla diabetes med rätt kost

Vid typ 2-diabetes kan du själv behandla din diabetes med rätt kost. Genom rätt kost kan du hålla blodsockret på en stabil, låg nivå, minska risken för följdsjukdomar och senarelägga eller undvika behovet av medicinering av din diabetes. Mat som är bra för den med typ 2-diabetes är även bra för den med typ 1-diabetes.

Vid typ 2-diabetes är det vanligt med övervikt, särskilt bukfetma och lika viktigt som det är med rätt kost är det att gå ner i vikt för att komma till rätta med sjukdomen.
Med minskade mängder av lagrat fett i de inre organen som muskler, lever och bukspottskörteln blir dina värden bättre. 

Måltidsmönster

Regelbundna matvanor gör det lättare för många att sköta sin diabetes. Ett bra upplägg kan vara att äta frukost, lunch och middag samt 1-3 mellanmål jämnt fördelade över dagen. Att äta enligt tallriksmodellen, där halva tallriken består av grönsaker och rotfrukter, kan också vara till bra hjälp för att få en bra balans i måltiden.

Bra livsmedel

Alla kan vi dra hälsofördelar av en varierad och fiberrik kost. För diabetiker har man  sett att ett ökat intag av baljväxter (bönor, ärter, linser), rotfrukter, fullkornsprodukter och grönsaker är särskilt bra. Dagligt intag av frukt och bär har också visat sig vara väldigt bra, men då i mindre mängder per tillfälle och gärna i kombination med andra fiberrika livsmedel. Fisk, frön, nötter, jordnötter innehåller nyttiga fetter som är bra för hjärtat och kärlen.

Olika koster

Det finns fyra olika kosttyper som vetenskapligt bevisat kan ha en positiv effekt på flera riskfaktorer för den som lever med diabetes. Det är traditionell diabeteskost, traditionell diabeteskost med lågt GI, medelhavskost och måttlig kolhydratkost. Bästa sättet att hitta det som passar dig är att pröva dig fram i samråd med en dietist.

Låg alkoholkonsumtion

En måttlig mängd alkohol som diabetiker kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det är alltså inga problem att ta dig ett glas vin eller öl till maten, men det är viktigt att hålla dig till en måttlig mängd. Bra att komma ihåg är dock att alkohol har ett högt kaloriinnehåll samt är aptitstimulerande vilket kan vara negativt för den som försöker gå ned i vikt. Om du behandlas med läkemedel för din diabetes kan det dessutom vara riskabelt att blanda det med alkohol då leverns förmåga att ge ifrån sig socker dagen efter kan minska och leder till ett alltför lågt blodsockervärde.

Inte äta för mycket salt

Många, både diabetiker och andra, får i sig för mycket salt. Som diabetiker är det extra viktigt att inte få i sig för mycket salt eftersom det gör att du lättare samlar på dig natrium som i sin tur kan höja blodtrycket. Det rekommenderade dagliga intaget för salt är 6-7 gram per dag vilket kan jämföras med genomsnittintaget i Sverige som är 10-12 gram per dag.

Ät mindre socker 

Utrymmesmat, så som kaffebröd, bakelser, kex, godis, choklad och glass, ger väldigt mycket kalorier då de ofta har högt innehåll av både socker och fett. Det höga sockerinnehållet ger dessutom en stor höjning av blodsockret. Bra alternativ är istället snacks så som osaltade nötter, jordnötter eller rostade bönor. Du kan också välja att äta de vanliga alternativen men att då göra det mer sällan och att ta en mindre bit. Välj i första hand vatten som törstsläckare, andra drycker som inte innehåller socker är också bra, som kaffe, te eller lightdryck. 

Texten uppdaterad 2018-05-09 av Elin Vogstad, leg. dietist.

Se hur din hälsa ligger till!