Hög- och lågintensitet – båda är bra för vikten
Vi förbränner alltid både fett och kolhydrater, men i olika hög grad. Vid lågintensiv träning förbränns en högre andel fett och du behöver hålla på ganska länge för att få effekt, medan förbränningen totalt sett är högre vid en timmes hårdare träning då du får upp pulsen rejält.
Högre förbränning även när du vilar
Förbränningen kan vara högre än normalt under flera dagar efter ett träningspass, du kan alltså ha hälsomässiga fördelar av din träning även på vilodagarna. Men för den sakens skull behöver du inte äta extra de dagar du inte tränar. De Points som du adderar för att du rör dig mer kompenserar för den extra energi du förbränner. Ät dem gärna i form av mat eftersom det är protein och bränsle i form av mättande kolhydrater du behöver mer av för att bygga upp din kropp.
Styrketräning bygger upp musklerna och ju mer muskler du har desto högre blir din ämnesomsättning – även i vila. Vad kroppen består av är alltså viktigt för din förbränning.
Kroppen är gjord för att användas. När vi rör på oss sker massor av viktiga positiva saker i kroppen; du blir starkare, gladare och får mer energi. Exakt vilka mekanismer som bidrar är inte klart visat men troligtvis är det, utöver den ökade förbränningen, många olika faktorer som samspelar, bland annat vissa hormoner och signalsubstanser. Endorfiner som gör oss glada utsöndras. Muskelspänningar minskar och du blir bättre på att hantera stress. Du sover bättre vilket är en grundläggande förutsättning för att kroppen ska fungera väl.
Rör dig mer i vardagen. Gå, cykla eller jogga minst en halvtimme, minst fem dagar per vecka. Dela upp i 10-minuterspass om det känns enklare. Träna så du blir rejält svettig 2-3 gånger i veckan; styrka, balans, rörlighet och koordination.
Överraska kroppen med något nytt!
Är du en av dem som år efter år tränar samma sak? Samma pass, samma instruktör, eller samma gymövningar? Det är visserligen bra att du tränar regelbundet, men genom att variera mer får du ut mer av träningen.
- Du som alltid tränar i maskinerna på gymmet – är det kanske dags att prova träning med fria vikter?
- För dig som alltid går på samma medelgympa – dags att prova något annat, kanske ett pass med högre puls, mer koordination eller mer utmanande rörlighetsträning.
- Testa intervallträning – det är nyttigt med pulstoppar, både för vältränade och för nybörjare.
Oavsett om du är proffs eller amatör, tränar en gång i veckan eller flera, behöver du variera din träning och utsätta dig själv för tuffare utmaningar för att komma vidare och utvecklas i den riktning du vill. Kanske innebär det att du även träffar nya vänner – kanske du möter en helt ny bild av dig själv. Spännande, eller hur?!
Hitta en träningsform som passar dig. Låt dagsformen avgöra om det blir yoga, spinning, tuff styrketräning eller en skön promenad. Sätt upp mål med din träning, det är minst lika viktigt som ditt viktminskningsmål.
Ät efter klockan 18!
Du som tränar mycket behöver fylla på med energi och byggstenar för återhämtningen som sker under natten, kanske ett glas mjölk och en smörgås, ett kokt ägg och ett par knäckemackor, en tallrik naturell yoghurt med frukt, eller en klick keso med fruktsallad.