Lime – en nyttig smaksättare
Lime är en liten, oval citrusfrukt med grönt skal och fruktkött. Den växer på träd som frodas i tropiska och subtropiska klimat. Troligen har de sitt ursprung i Sydostasien.
Hälsofördelar med limefrukt - Eftersom limefrukten är den suraste av alla citrusfrukter används den med fördel i juice eller matlagning. De är fett- och kolesterolfria, låga i kilojoule, en bra källa till fiber och innehåller mycket C-vitamin. Limejuice har även antibakteriella egenskaper och används på en del platser som botemedel på finnar och munsår.
Urval, förvaring och beredning - Välj limefrukter som har släta, glänsande och ljusgröna skal och som känns tunga för sin storlek. Trots att de får en mer gulaktig ton när de mognar är de godast när de är gröna. Undvik de som har bruna fläckar eftersom frukten då kan vara dålig och smaka mögligt.
Lime förvaras i rumstemperatur och håller sig färska i upp till en vecka, så länge de hålls borta från direkt solljus. De kan förvaras i kylskåp, insvepta i en löst förseglad plastpåse, i upp till 14 dagar – men inte längre för då börjar de förlora sin smak.
Limejuicen kan också frysas in för senare användning. Pressa limejuicen och lägg i en iskub, när de är frysta kan du förvara tärningarna i en plastpåse i frysen.
Saften i en limefrukt kan vara svår att klämma ur, så prova att sätta dem i mikron i 30 sekunder på hög effekt för att mjuka upp dem. Du kan också rulla limen på en bänkskiva genom att trycka med handflatan. Båda metoderna är värt besväret, eftersom det kommer dubbla mängden juice.
Matlagning med limefrukter - Lime används såväl i söta som syrliga rätter och är den viktigaste ingrediensen i många asiatiska rätter. De används i massor av dressingar, drycker, kakor, tårtor och mycket mer. Lime kan ersättas med citron, men vad gäller smaken, har lime en starkare och syrligare smak än vad citroner har.