ViktVäktarna - Amirs klassiska brunsås

Amirs klassiska brunsås

4
Points®
Total tid
30 min
Förberedelse
5 min
Tillagningstid
25 min
Portioner
6
Svårighetsgrad
Medel
Brunsås - denna husmansklassiker som det finns hur många recept på som helst. Här har vi Amir, mästerkockens, variant med smörstekt sofritto som bas, oxbuljong, torkade örter och lättvispad grädde (som ger en ljuvligt luftig sås). Otroligt smakrik och god.

Ingredienser

Schalottenlök

2 st

Morot

½ medelstor(t)/medelstora, ½ dl finhackad

Stjälkselleri

½ dl, hackad/hackat, finhackad

Vatten

4 dl

Oxbuljongtärning

2 st

Smör

25 g

Vitlök

1 klyfta(or)

Vetemjöl

1 msk

Tomatpuré

1 msk

Timjan

1 msk, 3-4 stjälkar

Lagerblad

1 st

Vispgrädde 40% ovispad

½ dl

Socker

1 tsk

Kinesisk soja

1 tsk

Instruktioner

  1. Finhacka lök, morot och selleri.
  2. Koka upp vatten och buljongtärningar i en kastrull.
  3. Smält smör i en annan kastrull och stek lök, morot och selleri på medelhög värme minst 10 minuter tills grönsakerna mjuknat och fått lite färg.
  4. Lägg i vitlöksklyftan och mjöl. Fräs några minuter tills mjölet blivit brunt. Lägg i tomatpuré och fräs ett par minuter till.
  5. Häll på buljongen, och lägg ner timjan och lagerblad. Låt sjuda ca 10 minuter.
  6. Vispa upp grädden lätt.
  7. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen igen. Blanda ner grädden och smaka av med socker, soja och svartpeppar.